Mørke midt på dagen for Oslo Børs

Publisert: 3. mars 2009 kl 07.58
Oppdatert: 4. mars 2009 kl 08.26

Fra en nesten uforståelig nyttårsoptimisme som sendte hovedindeksen til 251, 19 poeng den 6. januar har det meste gått på tverke. Hovedindeksen sank med nye fem prosent i februar og allerede første handledag i mars ble indeksen sendt ned ytterligere drøye 4 prosent.

Oljeprisen har i hele perioden holdt seg stabil, noe som har bidradd til å hindre at nedgangen ble enda større.

En indeks like i overkant av 200 poeng betyr i praksis at all oppgang de siste fem årene er blåst bort. Da er det liten trøst i at nedgangen på de toneangivende europeiske børser og på Wall Street har vært større enn i Oslo i februar 2009.

Jevn, men svak aktivitet

Etter flere år med dagsomsetninger mellom 12 og 15 milliarder kroner har interessen for aksjer nå sunket til gammelt nivå.

Likevel har omsetningen i Oslo holdt seg bemerkelsesverdig stabil. I februar ble det omsatt for 5,1 milliarder kroner i gjennomsnitt per dag; det er to milliarder mer enn omsetningen på første handledag i mars.

Mer stabilt er antall handler som fortsatt ligger høyt. I gjennomsnitt ble det gjennomført 58.800 handler hver dag, opplyser Oslo Børs.

Saken fortsetter under annonsen

En av grunnene til at hovedindeksen klarte å holde seg såpass høyt i februar var en stabil kurs for StatoilHydro. Det smittet også over på aksjer innenfor oljeservice.

Utviklingen i mars vil i høy grad bli avgjort av utviklingen i oljeprisen. Den generelle utviklingen som følge av finanskrisen synes gitt. Etter fire timers handel mandag kveld norsk tid hadde alle amerikanske indekser sunket med over 3 prosent.

Det vil smitte videre til Asia og Europa i løpet av tirsdagen, men som alltid kan en sterk oljepris gi en annen retning på Oslo Børs.

Dårlige nyheter

Den dystre utviklingen for selskapene på hovedindeksen kan selvsagt knyttes til konkrete forhold. Dårlige nyheter, særlig om selskapets finansielle stilling, fører uvegerlig til knall og fall på børsen.

I februar slo det inn i SAS ved månedens begynnelse mens Fredriksen-selskapet Golden Ocean ble hardt rammet mot slutten av måneden. I likhet med SAS trenger Golden Ocean rask tilførsel av ny kapital, men i motsetning til SAS har ikke John Fredriksen en regjering å henvende seg til.

Resultatene for 2008, spesielt fjerde kvartal, preget februar måned. Mange selskap kunne vise til et godt år, men utsiktene for de kommende år er for svake til at det påvirker kursen i nevneverdig grad.

Saken fortsetter under annonsen

Unntakene

Unntakene i februar var finansaksjene. Mens stadig nye banker kollapser rundt om i verden steg DnB NOR med 9 prosent i februar. Storebrand fikk et løft på hele 24 prosent, men mye av årsaken er spekulasjonene om en fusjon med Gjensidige.

De to selskapene kunne imidlertid også vise til beskjedne tapstall sammenlignet med det som er vanlig i internasjonalt bankvesen nå om dagen.

Den historisk viktigste hendelsen i februar var gjennomføringen av Stortingets vedtak om at staten skal kontrollere minst to tredeler av det fusjonerte selskapet StatoilHydro.

Ved inngangen til mars eide staten 66,8 prosent i det nasjonale oljeselskapet (©NTB)