Mjeldes «pyramide» rakner
Selskapets toppselgere føler seg lurt, og søker nå advokathjelp. I tillegg går Forbrukerrådet selskapet etter i sømmene.
I juni i år kunne Økonomisk Rapport avsløre at den notoriske konkursgjenganger Harald Mjelde var «Pån igjen», denne gang med et såkalt nettverksmarkedsføringskonsept (MLM - Multi-Level Marketing). Et salgsform som har klare pyramidelignende trekk. Inngangsbilletten er relativt høy, og du høster provisjoner også fra dem du verver inn i organisasjonen.
Timingen var ekstremt bra. Nettverksmarkedsføring er blitt den nye store norske folkesporten. Mer enn hundre tusen nordmenn har forsøkt seg i håp om å tjene raske penger.
Harald Mjelde lovet gull og grønne skoger. Han skulle samle norske forbrukere til en slagkraftig organisasjon som skulle presse priser på både strøm, telefoni, forsikring og lån. Og Mjelde lot seg ikke stoppe av at han hadde en rettssak hengende over seg, som hadde sitt utspring i en av de største konkursene i Norge i 1996.
Men det skulle ikke gå helt som Mjelde hadde forestilt seg.
For Mjelde har, som han nærmest har for vane, lovet mer enn han kan holde.
Nå er Mjeldes forbruker-»pyramide» i ferd med å rakne, og den «erfarne» konkursgjenganger må belage seg på nye søksmål fra samarbeidspartnere som føler seg lurt. Nå melder også Forbrukerrådet seg på banen, og stiller kritiske spørsmål ved Mjeldes såkalte forbrukerengasjement.
SKATTEPARADIS
Mjeldes nyskapning heter Global Consumer Group (GCG), og ble ved inngangen til år 2002 stiftet i skatteparadiset British Virgin Islands.
Valget av skatteparadiset forklarer Harald Mjelde på følgende vis i en mail til Økonomisk Rapport:
«Selskapet ble stiftet på BVI (British Virgin Islands) fordi GCG (Global Consumer Group) eier rettighetene til et franchise konsept som skal selges på verdensbasis, og der BVI utgjør en skattegunstig beliggenhet med hensyn til de royaltyinntekter som forventes.
Harald Mjelde har også bekreftet overfor Økonomisk Rapport at han er en av initiativtakerne og en sentral bakmann i Global Consumer Group, som han eier sammen med «engelske, amerikanske og en tysk samarbeidspartner». Mjelde har ikke villet fortelle hvor stor eierandel han selv sitter på.
Økonomisk Rapport vet imidlertid at det er Harald Mjelde personlig som har registrert selskapets domeneadresse på Internett, globalconsumergroup.com.
INGEN FORMELLE ROLLER
Men valget av skatteparadiset British Virgin Island er neppe utelukkende skattemotivert.
Harald Mjelde debuterte i skifteretten allerede som 20-åring, og har et tosifret antall konkurser bak seg. Underveis har han pådratt seg hele to perioder med konkurskarantene, uten at det har stoppet den geskjeftige Mjelde fra å engasjere seg i ny næringsvirksomhet.
I fjor ble han i Oslo byrett dømt til to års fengsel for grovt underslag, og samtidig fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i hele fem år.
Oslo byrett konkluderte med at Harald Mjelde er «uskikket til å drive selvstendig næringsvirksomhet».
Mjelde anket til lagmannsretten, og dommen er dermed ikke rettskraftig.
27. august var det klart for omkamp mellom påtalemyndigheten representert ved politiadvokat Anne Maria Haarr og Harald Mjelde i Borgarting Lagmannsrett.
Saken gikk over fire uker i rettssal nummer 817 i Oslo tinghus. Behandlingen er avsluttet. I skrivende stund har juryens leder Mary-Ann Hedlund ikke avsagt sin dom. Men han risikerer fortsatt å bli fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet.
For Harald Mjelde kan det derfor være et poeng å styre unna formelle posisjoner, og heller operere som en sentral bakmann. I så måte er valget av British Virgin Islands ikke så vanskelig å forstå.
NORSK SELSKAP FRONTER
I Norge opererer Global Consumer Group gjennom det såkalte Forbrukerselskapet AS, som eies, ledes og bestyres av Mjeldes mangeårige forretningspartner, den tidligere forsikringsselgeren Atle Bård Berger.
Mjeldes GCG har således ikke noe norsk hovedkontor, men har solgt sitt konsept til et norsk aksjeselskap som fronter konseptet.
Mjelde og Berger har det til felles at de har pådratt seg et stort antall betalingsanmerkninger. Og de har begge erfaring fra konkurser.
Det er faktisk tatt pant, arrest og utleggsforretninger for hele 8,7 millioner kroner i Mjeldes svarte Mercedes S. 320.
Begrepet ForbrukerFellesskapet ble introdusert i 1997 gjennom selskapet Det norske Forbrukerfellesskapet AS (DNF AS).
Atle Berger var både styreleder og daglig leder i selskapet, mens Harald Mjelde ble hentet inn som konsulent. Mjelde var satt i konkurskarantene, og kunne ikke figurere i formelle posisjoner. Mjelde bekrefter at han hadde en opsjonsavtale med DNF AS som ga ham rett til å tre inn som medeier i firmaet.
Han nekter for å være den sentrale bakmann, med Atle Bård Berger som en beleilig stråmann.
KONKURS
Det gikk ikke så bra med Det norske Forbrukerfellesskapet AS, og selskapet samlet seg opp et stort antall betalingsanmerkninger. Selskapets ulike revisorer var ikke synderlig imponert over selskapets regnskapsførsel, som både ble avlevert sent og med betydelige mangler.
I regnskapene er verdien av medlemsmassen satt til opp mot 22 mill. kroner, og at det derfor var grunnlag for å drive selskapet videre.
Nylig ble det, ikke så overraskende, åpnet konkurs i selskapet DnB AS, etter at kemnerkontoret i Oslo så seg lei på manglende innbetaling av offentlige skatter og avgifter.
I god tid før konkursen var imidlertid medlemsmassen overført til et nytt selskap med nesten likelydende navn, Forbrukerfellesskapet AS. Også her er det Atle Bård Berger som eier, leder og bestyrer selskapet.
NY START - «PYRAMIDESALG»
I januar 2002 øker aktiviteten på ForbrukerFellesskapets kontorer i Øvre Slottsgate i Oslo (som tidligere også var DNFs hovedkvarter). Det ble snakket om at store ting var på gang.
Det var nå Harald Mjelde flytter inn med sitt Global Consumer Group, og gir Forbrukerfellesskapet AS franchiserettigheter til det norske markedet. På den måten unngår Mjelde å innta noen formelle roller i Brønnøysunds registre.
GCG opererer gjennom ForbrukerFellesskapet. Der har Mjelde ingen offisielle roller, men leies inn som konsulent på timebasis.
Berger & Co hyrer inn den erfarne nettverksselger Stig Arne Hansen, som hjelper til med å utvikle Forbrukerfellesskapet til et nettverksselskap.
Nå går det raskt unna i svingene. ForbrukerFellesskapet henter inn noen av Norges råeste «pyramideselgere» fra konkurrentene, og i løpet av noen ganske få måneder har ForbrukerFellesskapet hele 240 forhandlere i sving over store deler av Norge.
Forhandlerne må betale inn 6.300 for markedsføringsmateriale og retten til å selge medlemskap i GCG/ForbrukerFellesskapet. For hver nye medlem kan forhandleren innkassere opp mot 280 kroner, som tas fra årsavgiften til ForbrukerFellesskapets kunder. For å få maks uttelling må kunden gi fullmakt til ForbrukerFellesskapet til å bytte strøm- og telefonileverandører.
Medlemsmassen fra konkursrammede DNF AS, rundt 11.000, ble flyttet over til ForbrukerFellesskapet.
GCG/ForbrukerFellesskapets råselgere gikk offensivt til verks, og lovet norske forbrukere billigere strøm, telefon, lån og forsikringer, og medlemmene strømmet inn i tusentalls.
Mjelde har overfor Økonomisk Rapport opplyst at han regner med å komme opp i 60.000 norske medlemmer før året er omme, og det gir klingende mynt inn i GCGs kasser på skatteparadisøya.
GJENNOM ILD OG VANN
Det var en oppløftet samling av forhandlere som stilte på GCGs offisielle lansering, som gikk av stabelen 25. mai i år, i lokalene til Høyres Hus i Oslo.
I denne lukkede forsamling ble det ikke lagt skjul på hvem som var ForbrukerFellesskapet/GCGs gründere. Selskapets talsmann Jarle Jørgensen hyllet Harald Mjelde og Atle Berger på følgende vis:
«Harald Mjelde og Atle Berger har vært i markedet i 10 år. Disse menneskene har gått gjennom ild og vann for dere. Det vi har fått til nå, er ikke skapt gjennom de få månedene som dere har vært med på. Og vi har bare satt bilen i første gir. Nå er det full fart».
I juni i år hadde ForbrukerFellesskapet AS kommet opp i 27.000 medlemmer, og nye tusener ramlet inn fra stands og kjøpesentre hver eneste uke.
Alt så ut til å gå rett til himmels.
Oppmuntret av suksessen rullet Mjelde ut GCG-konseptet både i Sverige, Danmark, Tyskland og USA.
I Sverige har GCG/Konsumentgruppen fått en strålende mottakelse. I Danmark, derimot har både BT og Jylllandsposten gitt Mjeldes konsept så hard medfart at den danske avleggeren Forbrugerguppen har måttet engasjere advokater for å renvaske sitt forretningskonsept. Den renvaskelsen foreligger ennå ikke.
KLAGESTRØM
ForbrukerFellesskapets medlemmer må betale en årsavgift på tett opp mot 400 kroner (inkludert moms) for medlemskapet for å oppnå rabatter på både strøm, telefoni, forsikring og lån.
På stands lover ForbrukerFellesskapet å kontinuerlig overvåke markedet for å skaffe sine kunder best mulige avtaler. Virkeligheten er en annen.
ForbrukerFellesskapet/GCG har inngått avtale med hoffleverandører på strøm og telefoni.
Fjordkraft leverer strømmen, mens Teleanmark InterNordica sørger for tellerskrittene. Ingen av selskapene vil fortelle hvor store rabatter de har gitt ForbrukerFellesskapets medlemmer. ForbrukerFellesskapets medlemmer har så langt ikke sett noe til rabatter på lån og forsikringer.
Akkurat det er et forhold som Forbrukerrådet har begynt å interessere seg for. Lover selskapet mer i sin markedsføring enn de kan holde?
Forbrukerrådet har mottatt 87 henvendelser som relaterer seg til ForbrukerFellesskapet, og det er betydelig i forhold til selskapets størrelse, melder Jan Schrøder som leder Forbrukerrådets økonomiske seksjon. Forbrukerrådet har hatt møter med ForbrukerFellesskapet, og bedt om å få fremlagt informasjon og dokumentasjon.
BERGER BLØFFER
Økonomisk Rapports oppslag om GCG/ForbrukerFellesskapets virksomhet og sentrale bakmenn legger en demper på medlemsveksten.
I et forsøk på å tilbakevise Økonomisk Rapports oppslag skriver ForbrukerFellesskapets daglige leder Atle Berger et brev til selskapets samarbeidspartnere.
Under tittelen «Fakta om ForbrukerFellesskapet AS» skriver Berger følgende: «ForbrukerFellesskapet AS, det selskap De har et forhold til, driver etter vår egen oppfatning meget seriøst i krevende bransjer som strøm, telefoni og forsikring, og har gjort det i flere år. ForbrukerFellesskapet AS har ikke en eneste betalingsanmerkning, ei heller noen anmerkning fra revisorer mht. årsregnskaper eller lignende».
Dette er ren bløff.
Riktignok har selskapet ForbrukerFellesskapet AS mer enn ti års fartstid, men de har slett ikke drevet med strøm, telefoni og forsikring i mer enn noen ganske få måneder.
Tidligere har selskapet hett både AM Byggeprosjekt og Pro-Team Consulting AS, og drev byggerådgivning og produksjon av ekstremsport-filmer før selskapet i slutten av juni i fjor skiftet navn til ForbrukerFellesskapet AS. Gjennom revisor Bente Wilhelmsen kjøpte Atle Berger et tomt selskapsskall han kunne overføre medlemmene fra konkursrammede DNF AS til. Og som altså ble til ForbrukerFellesskapet AS.
For ordens skyld. Pr. 10. oktober 2002 har ForbrukerFellesskapet ennå ikke klart å få godkjent sitt 2001-regnskap i Brønnøysundregistrene, mer enn to måneder etter at fristen utløp.
Så langt har det påløpt et forsinkelsesgebyr på mer enn 9000 kroner, og i løpet av noen dager sender Brønnøysundregistrene ut et brev der det varsles om at selskapet sendes til Skifteretten om regnskapet ikke ankommer senest seks måneder etter fristen.
Heller ikke ForbrukerFellesskapet AS har styrt klar av betalingsanmerkninger, også fra underleverandører, etter at Atle Berger overtok selskapet.
Og ForbrukerFellesskapet er altså selskapet som skal hjelpe deg med dine privatøkonomiske disposisjoner.
FORHANDLERNE MURRER
Gjennom nettverksmarkedsmarkedsføring har ForbrukerFellesskapet vokst raskt. Selskapet kan ha fått inn opp mot 12,5 millioner fra sine norske forhandlere og medlemmer.
Men, det har gått litt vel fort i svingene for geskjeftige Mjelde og Berger.
Forhandlerne har ikke fått utbetalt de bonuser de er blitt forespeilet.
Gjentatte løfter og tidsfrister er brutt.
Forhandlerne har mistet troen på GCG/ForbrukerFellesskapet og deres bakmenn.
GCG/Forbrukerfellesskapets norske ledergruppe, med Kjetil Rasmussen i spissen, føler seg lurt, og søker advokathjelp for å fremme sine krav mot selskapene ForbrukerFellesskapet og GCG samt også mot forretningsmannen Harald Mjelde.
- Det er Harald Mjelde som er hovedmannen, sier Rasmussen.
Den frafalne ledergruppen inviterer andre forhandlere til kronerulling for å dele på advokatregningen.
Økonomisk Rapport har vært i kontakt med forhandlere som har sagt opp sine faste stillinger for å bli forhandler i Harald Mjeldes GCG-nettverk, og som nå står på bar bakke. Uten jobb og uten penger til å forsørge sin familie.
Den erfarne nettverksselgeren Stig Arne Hansen har også hoppet av ForbrukerFelelsskapet/GCG, og engasjert advokat for å fremme sine krav.
Økonomisk Rapport har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med både Harald Mjelde og Atle Bård Berger, som har valgt ikke å besvare våre henvendelser.