Milliard fra munn til munn

Publisert: 19. september 2002 kl 16.33
Oppdatert: 21. september 2015 kl 08.51

Ideen er besnærende. Som nettverksselger får du bonus og provisjon. I tillegg tjener du penger på å rekruttere forhandlere til din egen nettverksorganisasjon. Du får også bonus og provisjon av all omsetning som «nettverkere» skaper. Denne «pyramideeffekten», gjør at det er mulig å tjene store penger som nettverksselger.

Selve nettverket er organisert som en pyramide. Så lenge det handler om salg av reelle produkter eller tjenester er geskjeften fullt ut legal, og har ikke noe med ulovlige pyramidespill å gjøre.

Norges råeste nettverksselgere tjener millioner på nettverkene sine.

Og nettverksselskapet vil også kunne vokse eventyrlig raskt.

Dette har to effekter:

1) Hundretusenvis av nordmenn lar seg friste av utsiktene til millionlønninger og drømmen om å bli sin egen herre. De finner fort ut at det kreves hardt arbeid for å lykkes, og de fleste gir opp etter kort tid.

2) Det startes opp et utall nye nettverksselskaper. Ikke alle aktører er like seriøse. En stor andel av selskapene går konkurs etter kort tid eller legges ned uten at de oppfyller sine forpliktelser.

Saken fortsetter under annonsen

SLAPT LOVVERK

Mer enn 50 nettverksselskaper opererer i dag i det norske markedet. I tillegg ser vi en eksplosjonsartet vekst av nye selskaper som ved hjelp av Internett skal skumme fløten av den norske MLM-bevegelsen.

Norge er et mekka for nye MLM-selskaper. Lovverket er slapt, og ikke spesielt godt egnet til å fange opp selskaper som driver i gråsonen, eller endog i praksis er illegale pyramidespill.

Det var nok ikke tilfeldig at lotteriene og spillene til nettverksselskapet World Games Inc slo spesielt godt an blant nordmenn. Nettverksselskapet WGI som har sin base i Australia har totalt 120.000 medlemmer verden over. Nesten en tredjedel, mellom 35.000 og 40.000 av dem, har tilhold i Norge, opplyser en sentral WGI-aner overfor Økonomisk Rapport. Han ønsker ikke sitt navn offentliggjort, av frykt for represalier fra WGI-ledelsen, som har innført munnkurv for sine spillere.

Etter at Lotteritilsynet nedla forbud mot markedsføringen av WGI-konseptet er det blitt atskillig tøffere å haie inn nye spillere. Men WGI-spillet fortsetter, via utenlandske servere.

MILLIARDOMSETNING

Direktesalgsforbundet organiserer noen av de største nettverksselskapene, og er opptatt av å utøve selvjustis i bransjen.

Saken fortsetter under annonsen

Selskapet har i dag 12 medlemsbedrifter, i tillegg har to nye selskaper fått status som prøvemedlemmer. Ytterlige selskaper står i søkerkøen. For å bli medlem, må nettverksselskapet forplikte seg til å følge forbundets etiske regler.

Det er ikke alle selskaper like lystne på, og de trekker gjerne sin medlemssøknad. Fordelsklubben Alpha Club herjet som en farsott for et par år siden, og skulle ha vel 30.000 kroner for et medlemskap som skulle gi rett til visse rabatter og medlemstjenester.

- En uforholdsmessig høy inngangsbillett, fastslår Nils Jakob Moen i Direktesalgsforbundet.

Direktesalgsforbundets medlemsbedrifter omsetter for rundt 1 milliard kroner i det norske markedet, og har til sammen mellom 75.000 og 80.000 forhandlere/distributører.

I tillegg kommer et utall små og store selskaper som driver utenfor foreningen, eksempelvis World Games Inc. Denne omsetningen representerer minst en kvart milliard.

Vi kan dermed slå fast at nettverksselskapene omsetter for godt over milliarden i Norge, og rundt 100.000 nordmenn henter sin bi-inntekt eller hovedinntekt fra nettverksselskap.

Ytterst få, kanskje 100 nordmenn, klarer å leve av sin virksomhet som nettverksselger. For de aller fleste handler det om småpenger.

Saken fortsetter under annonsen

MARKEDSLEDEREN

Svenske Nature’s Own er soleklar markedsleder i Norge, og omsatte i år 2000 for hele 295 mill. kroner i det norske markedet. I fjor raste salget til 175 mill. kroner, og selskapet har jobbet hardt for å konsolidere stillingen.

- Omsetningen i Norge var urealistisk høy våren 2000, og dermed ser omsetningen i 2001 ut som en kraftig nedgang. Men vi synes også 2001 var et veldig bra år, og mer enn innfridde våre forventninger i forhold til markedet, fremholder styreformann Magnus Ahlén i Nature’s Own overfor Økonomisk Rapport.

Så mange som 240.000 nordmenn skal ha vært innom medlemslistene til Nature’s Own, men frafallet har vært formidabelt, og selskapet opererer nå med et tall på ca. 20.000 aktive distributører i Norge.

Men Nature’s Own nøyer seg ikke med å slikke sårene og konsolidere stillingen. I disse dager er det svenske helsekost-firmaet i full gang med å lansere et nytt telefonselskapet Prime Gate One (PGOne), som selvfølgelig skal selges som gjennom et nettverkskonsept.

For å få lov til å bli forhandler i PGOne, må du i dag faktisk forplikte deg til månedlige innkjøp av helsekost og hudpleieprodukter! Til gjengjeld kan du altså hente inn bonus på salg av telefonabonnement som skal gi kunden drøye 20 prosent rabatt i forhold til Telenor.

PGOne lanseres for fullt 1. januar 2003, og selskapet tar mål av seg å kapre mellom 500.000 og 700.000 telekunder i løpet av et par år.

Saken fortsetter under annonsen

Dermed går PGOne inn på et av forretningsbeina til det nystartede nettverksselskapet Global Consumer Group (GCG), med den norske konkursrytteren Harald Mjelde som bakmann. Selskapet hadde sin offisielle lansering 25. mai i år under et godt besøkt hallelujamøte i toppetasjen av Høyres Hus i Oslo.

EN VENTET KONKURS

GCG, som er registret i skatteparadiset British Virgin Islands (BVI) opererer i Norge gjennom selskapet ForbrukerFelleskapet, som eies og drives av Mjeldes mangeårige forretningspartner Atle Bård Berger.

I midten av juni hadde Forbrukerfellesskapet knyttet til seg 240 nettverksselgere i Norge, som hadde betalt 6.300 kroner for et såkalt Pro Career Kit, som ga dem rett til å selge medlemskap i det såkalte ForbrukerFellesskapet, som på vegne av sine medlemmer skal forhandle seg frem til rabatter på telefoni, strøm, forsikring og lån. Pr. midten av juni opererte ForbrukerFellesskapet AS med 27.000 medlemmer.

Selve konseptet ForbrukerFellesskapet ble utviklet i selskapet Det norske ForbrukerFellesskapet AS, med Atle B. Berger i alle formelle posisjonene og konkursgjenganger Harald Mjelde som aktiv hjelpemann.

I forrige uke ble det åpnet konkurs i selskapet Det Norske ForbrukerFelleskapet (DNF) etter begjæring fra Oslo kemnerkontor. DNFs medlemmer var da selvfølgelig for lengst overført til et selskap med et nesten likelydende navn ForbrukerFellesskapet AS, som har satt seg som mål å haie inn 60.000 medlemmer før året er omme.

Bakmannen i GCG/Forbrukerfellesskapets nettverksorganisasjon tilbringer for tiden dagene i Borgarting Lagmannsrett, tiltalt for underslag.

Saken fortsetter under annonsen

Og GCGs selgere, dem kan du møte på en stand eller kjøpesenter nær deg!