Microsoft: Forsiktig oppgang

Publisert: 15. september 2003 kl 16.03
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Som i store deler av verden er det lenge siden norsk IT-bransje har gått så det griner. I år er det spådd en fortsatt omsetningsnedtur på rundt tre prosent. Dette rammer også Microsoft.

For ett til to år siden var det kun tale om konsolidering og tilpasning til etterspørsel.

- Selv om vi ikke ser at det blir noen opptur i inneværende år, begynner situasjonen så smått å bli bedre. Det er mange positive signaler ute i markedet. Nå ser vi stadig flere vekstprosjekter, sier Birger Steen, administrerende direktør i Microsoft Norge.

Næringslivet har kuttet det de kan. De har fått ut den synergien det stort sett er mulig å få ut med eksisterende systemer. Nå venter alle på omsetningsvekst.

Siden i vår har aksjemarkedet generelt gått én vei: Oppover. IT-aksjene har steget mest.

Dette behøver ikke å bety at bedriftene går bedre. Men den positive børsutviklingen betyr mye for psykologien.

- Investorene begynner å bli mer risikovillige. Det gjelder ikke bare aksjer, men også vekstprosjekter, sier Steen.

Saken fortsetter under annonsen

For Microsoft er den nåværende klimaendring viktig. I november slippes selskapets nye kontorstøttesystem Office 2003 som skal avløse Office XP. Salget avhenger av investeringsviljen.

Mange vil hevde at det er liten grunn til å skifte til et nytt system når de ennå ikke har utnyttet potensialet i det foregående. Men Steen er selger, og mener at det er mange grunner til å gå for det nye.

Integrering

Integrering og samhandling står sentralt i det nye systemet. Brukerne blir mer mobile. Potensialet i bærbare PC’er utnyttes mer optimalt. Med Office 2003 kan brukerne bevege seg fritt og uten fikling mellom trådløse nettverksmiljøer. Programvaren tilpasser seg selv, sier Steen.

Med Office 2003 blir det også enklere å jobbe sammen om felles dokumenter, internt mellom ansatte i bedrifter eller mellom kunder og leverandører, hevder han.

Microsoft har 30.000 utviklere - de aller fleste i Redmond utenfor Seattle i staten Washington. I tillegg knytter de til seg tredjeparts utviklere, som lager løsninger på Microsoft plattformer.

- De betyr enormt mye for oppslutningen om vår programvare, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Det gjør også selskapets partnere. I Norge er det 12.000 av dem.

Administrasjonsminister Victor Norman sa i fjor opp den landsomfattende innkjøpsavtalen med Microsoft og 11 andre IT-leverandører. Gjennom å si opp avtalen ønsket statsråden å få til skjerpet konkurranse og et sterkere ansvar for IT-avtaler på lokalt og regionalt nivå.

Men Microsoft har ikke tapt store penger på at rammeavtalen forsvant, sier Steen.

Og selskapet har klart å opprettholde sin posisjon som programvareleverandør til de store og landsomfattende statlige institusjonene, opplyser han. Ikke lenge etter den statlige innkjøpsavtalen ble sagt opp, klarte Microsoft i samarbeid med Accenture å få kontrakt på å bygge opp elektronisk innrapportering (AltInn) for Brønnøysundregistrene og Statistisk Sentralbyrå.

Ny avtale underveis

Det har imidlertid blitt et lavere innsalg av programvare til mindre lokale offentlige enheter, innrømmer Steen. Dette henger ikke så mye sammen med at de mindre enhetene vraker Microsoft, men at de sitter på gjerdet og venter på nye felles innkjøpsordninger.

Innkjøperne, spesielt i de minste kommunene, har mistet gunstige rabattordninger.

Saken fortsetter under annonsen

- Etter at de ikke lenger kan forholde seg til fastsatte prosedyrer har innkjøpsprosessene blitt lengre, dyrere og mer krevende, sier han.

Birger Steen regner med at nye felles innkjøpsavtaler kommer på plass. Microsoft er i dialog med myndighetene for å få til en erstatning. Når en slik avtale er på plass ønsker han ikke å kommentere.

- For oss er det åpenbart at mange av de mindre offentlige aktørene venter på at den tidligere landsomfattende innkjøpsavtalen skal bli erstattet med lokale eller regionale avtaler, sier han.

Stor målskive

Ingen selskaper i verden har fått så mye pepper for ødeleggende aktiviteter mot private og profesjonelle IT-brukere. Programvaren er full av hull, slik at virus og i den senere tid spam nærmest har fri adgang.

På sensommeren fikk ulike varianter av Blaster og Sobig herje mer enn noen orm eller virus har herjet tidligere. Selv statsministerens postgang ble blokkert, sammen med hundrevis av andre norske bedrifter og offentlige institusjoner.

Steen og Microsoft tar ikke på seg det hele og fulle ansvaret for den nye epidemien. Om han ikke avviser alle beskyldninger om feil og sikkerhetshull i programvare - man kan alltid bli bedre - er det andre grunner som gjør Microsoft og deres kunder er spesielt sårbare.

Saken fortsetter under annonsen

- Hadde Mac eller Linux vært like utbredt som Windows, ville de vært like utsatt og sårbare, sier Steen.

Ni av ti maskiner på verdensbasis og i Norge har Microsofts programvare på desktop. For datakriminelle åpner det seg mulighet for å oppnå større og mer omfattende skadeverk ved å angripe Microsoft enn noen annen programvareprodusent i verden.

- Når målskiven er så stor, skyter alle på oss. Det gir mest status, prestisje og eventuelt også økonomisk gevinst å angripe Windows-PC’r, sier han.

Ondet kan og må bekjempes

Microsoft tar virusproblemet på alvor, bedyrer Birger Steen. Han mener at situasjonen er alvorlig og fremtidsutsiktene slik vi ser dem i dag er enda dystrere. De store taperne er næringsliv og offentlig forvaltning.

- Veldig mye av bedriftenes kostnadskutt, effektivitetsforbedring og synergiuttak de siste årene kommer som følge av kommunikasjon og samhandling på nettet. Ytterligere forbedringer står i fare hvis virus- og spamepidemien får fortsette å vokse som nå, sier han.

Samferdselsminister Torild Skogsholm samlet i midten av august norske aktører for å diskutere problemet. Birger Steen hilser initiativet velkommen.

Saken fortsetter under annonsen

- Det offentlige må gå foran med å utferdige lover og strafferammer. Vi på teknologisiden må utvikle sikrere programvare, filtre, kontroll og andre metoder som kan forebygge og forhindre den kriminelle aktiviteten, sier Steen.

Men brukerne må også ta sin del av ansvaret for å sikre seg. Microsoft ser at mange ikke oppdaterer programvaren når meldinger sendes ut. Bare i august sendte selskapet ut 19 sikkerhetsoppdateringer for Windows.

- Vi må bevisstgjøre brukerne. De må følge våre anvisninger om oppdatering, anskaffe viruskontroll og brannmur, og lære aldri å åpne e-post eller vedlegg fra ukjente avsendere, sier Steen.