Mette-Marit på æresliste

Publisert: 3. mars 2010 kl 17.05
Oppdatert: 9. mars 2010 kl 08.33

Prinsessen hedres nå av det samme forumet som i januar arrangerte toppmøte i Davos blant andre hennes mann, kronprins Haakon, deltok.

Kåringen gjøres hvert år. Verdens økonomiske forum legger vekt på fremragende lederskap, profesjonell dyktighet og bidrag til samfunnet når kåringen gjøres.

Federer og Wyclef

For 2010 er det gjort plass til 197 personer fra 72 land. Alle er under 40 år.

På listen finnes forretningsfolk, politikere, forskere, mediepersonligheter, engasjerte i frivillige organisasjoner, kunstnere og kulturpersonligheter.

Kronprinsessen er i selskap med blant andre tennisspiller Roger Federer, den indiske utviklingsministeren Agatha Sangma, parlamentsmedlem Mandla Mandela fra Sør-Afrika, musiker og grunnlegger av hjelpeorganisasjonen Yele Haiti, Wyclef Jean.

Toppmøte i Afrika

Saken fortsetter under annonsen

De 197 unge lederne inviteres med til Verdens økonomiske forums gruppe av unge ledere, som nå består av 660 personer. Gruppen skal samles til toppmøte i Dar-es-Salaam i Tanzania i begynnelsen av mai i år.

Utvelgelsen av de 197 er gjort av en komité som ble ledet av Jordans dronning Rania og ellers besto av sentrale mediefolk der blant andre Bonnier-styreformann Carl-Johan Bonnier, Forbes-styreformann Steve Forbes, News Corp-sjef James R. Murdoch er med, i tillegg til redaktører fra mediehus som The Wall Street Journal, Newsweek, Independent og Reuters.

46 av årets unge lederne er i år fra Europa. Kvinneandelen på listen er 38 prosent.

Kronprinsen veteran

Kronprins Haakon deltok på Verdens økonomiske forums avdeling for Unge globale ledere for første gang i 2005. Han har vært med hvert år siden, og mener møtene er nyttige:

- Det har vært motiverende og lærerikt å samarbeide med andre unge ledere innen politikk, nærings- og samfunnsliv, som er opptatt av å bringe verden framover på ulike felt. Erfaringene har jeg kunnet dra veksel på i Norge og når jeg representer Norge i utlandet, sa kronprins Haakon i en e-post til NTB før årets Davos-møte i januar.

Men han legger ikke skjul på at det også kan være krevende. Etter årets toppmøte meddelte kronprinsen følgende på twitter:

Saken fortsetter under annonsen

«Da er det over her i Davos for denne gang. Setter meg på flyet i ettermiddag. Litt sliten nå. Gleder meg til å komme hjem til familien.» (©NTB)