Merkevaren Larvik
Hans Trygve Kristiansen, tidligere landslagstrener i skøyter og mannen bak suksessen Johan Olav Koss, har ansvaret for å lage suksess av «Branding Larvik».
Klimaks i første fase av prosjektet var et «kick-off»-møte for byens borgere på Munken Kino i Larvik. 450 personer møtte frem. Kristiansen foreller at de har utarbeidet verdier, visjoner og verktøy som de trenger for å ta neste skritt. Symbolikken rundt verdiene går på vannkilder. Larvik regner seg som en kildeby, ikke minst på grunn av det vannoppkommet som Ringnes tapper Farrisen sin fra. En Larvik-logo og slagordet «Slipp kilden fri» er utarbeidet, og seks kjerneverdier er definert.
- Brandingen skal synliggjøre muligheter og sette i gang mentale prosesser vekk fra det å være tilbakelent og sidrumpa. Folk og næringsliv skal slutte å lage demninger rundt seg. De skal slippe kilden i seg fri, støtte hverandre og synes det andre gjør er bra fremfor å forsøke å bremse dem. Kilden er bevegelse og symboliserer verdier, sier Kristiansen.
TREGE LARVIKINGER
De har laget en Brand-bok som beskriver en visjon om hva de vil og hva de mener er unikt ved Larvik. Det danske reklamebyrået Dafolo Marketing bistår kommunen. Ideen kommer fra den danske kommunen Hjørring, som har vært gjennom en lignende prosess.
Det synes å være enighet om at Larvik er en småby med Jantelov, der de fleste mener (har ment?) at det ikke nytter å gjøre noe likevel. Gjensidige NOR Forsikrings konserndirektør med ansvar for fjordfylkene langs Oslofjordens vestside, Bjørn Walle, mener det samme. Han er bysbarn, og som leder av Larvik Næringsforening sitter han i en styringsgruppe for prosjektet.
- Prosjektet skal bygge en tro på Larvik som et sted der det å bo og virke sammen er noe vi holder frem som positivt budskap til bedrifter og mennesker på søken etter et nytt sted å være, sier Walle.
Han tror at de skal klare å få kommunenes bedrifter til å bruke logoen på sine brevark og materiell. Det samme skal kommunen gjøre.
Kommunen vil skape en image som gjør at bedrifter kan tenke å slå seg ned der og at Ola og Kari vil bruke deler av ferien og fritiden sin der.
- Vi må stå sammen for å evne noe nytt og fremtidsrettet, sier Walle.
Larvik har vært gjennom store og traumatiske endringer de siste fem til syv årene. Industriarbeidsplassene har rast vekk i hurtigtogsfart, for alltid. Larvik var et typisk industrielt samfunn, men det er det slutt på. Flere kritiserer kommunen for å ha gjort lite for å få nytt næringsliv. I dette initiativet skal næringslivet bidra med én million kroner over to år, og kommunen skal stille opp med samme beløp. De store bedriftene har bidratt mest, men Bjørn Walle sier at også små bedrifter gir sin skjerv. Han medgir at to millioner kroner er for beskjedent til at de kan gå i gang med dyre kampanjer for å gjøre merkevaren Larvik kjent.
- Det vil koste fenomenalt mye, og er heller ikke ambisjonen. Det vi ønsker, er å få Larvik til å sette fokus på seg selv og sine verdier, det vi vil stå for og kan representere, sier han.
- Det er litt moro å gjøre noe i et lokalsamfunn du er glad i og stolt av, men hvis du snakker med larvikfolk vil du sikkert høre flere som sier at ting som dette «har vi gått på trynet med før», sier forsikringsdirektøren.
Han fastslår at prosjektet ikke kommer til å løfte Larvik til himmels, men kan brukes til å få folk til å tenke og handle mer positivt. Prosjektleder Kristiansen sier at de ikke vil gå ut og skape positive forventninger til Larvik før de er sikre på at disse forventningene kan innfris av kommunen. Den første jobben retter seg derfor mot byen selv og dens innbyggere. Bjørn Walle poengterer at samme hvor mye Larviks borgere snakker om verdiene, vil ikke næringslivet nyte godt av det før besøkende opplever Larvik som et mottakende og positivt samfunn.
- Dette er ikke et 100-meters løp, vi må ha stayerevne og god kondisjon, og vi må kunne tåle motgang før vi er fremme, sier han.
Alle lovordene følges opp med et servicesenter i kommunen der de som henvender seg skal oppleve de positive verdiene i praksis. Det skal være lett å komme med saker og de skal behandles fort. Håpet er også å få statlige institusjoner som trygdekontor og A-etat inn i senteret. Kommunen og Larvik Næringsforening er i ferd med å opprette et felles innovasjonssenter som skal finne muligheter til å hjelpe næringslivet og bistå foregangspersoner til å realisere tanker og ideer. Tankene rundt dette er fremdeles ikke konkretisert. De håper på å få senteret etablert i løpet av året.
- Selv om vi foreløpig er vage på dette området, tror vi et slik samarbeid mellom kommune og næringsliv kan være en fremtidig modell for å tenke næringsutvikling, sier Ragnar J. Jensen fra Larvik kommune. Larvik Turistkontor lar merkevareverdiene gå som en rød tråd i sine brosjyrer og i larviksfilmen de har laget, og som selges på tre språk. Kommunens skrytebudskap knyttes opp mot verdiene som folk skal forbinde med Larvik.
Turistsjef Eva Idland sier at de legger spesielt vekt på verdiene livskvalitet og energikilde, kultur og nærhet (til natur, kulturarv, og kommunikasjon).
Larvik om Larvik
Kulturarv
Larvik byr på vikingenes eneste kjente handelssentrum i Norge, Skiringssal, som graves frem på Kaupang. Mye tyder på at Kaupang var Norges første by. Sett med Larvik-øyne er derfor Larvik kilden hvorfra livet i Norge springer ut.
Energikilde
Energi kommer ikke av seg selv. Den brukes og må tilføres. Derfor er hjemveien til Larvik veien hjem til batteriladeren. Her fylles magasinene opp.
Nærhet
Larvik er vi tett på alt: strand, sjø, skog, fjell, men også jobb, skoler, kulturopplevelser, sport og fritidsaktiviteter. Vi har det meste i umiddelbar nærhet - også resten av verden. På halvannen time er vi i Oslo, i løpet av 20 minutter står vi i avgangshallen på Torp, og fra Larvik Havn er det bare timer med båt til kontinentet.
Livskvalitet
I Larvik finner du flere soldager enn de fleste steder i landet. Vi har også flere badestrender og flere fiskeplasser. Larvik er akkurat så stor at det også er plass til å leve, plass til å sprudle.
Naturlig
Det naturlige er uløselig knyttet til Larvik. Vi har vår egen larvikitt og vårt eget mineralvann. Vi er omringet av storslått natur. Det sunne og naturlige kan avspeiles i både sinnelag og væremåte. Vi har en avslappet stil og en uhøytidelig tilnærming til oss selv og andre.
Under forandring
Larvik har fostret mange helter. Thor Heyerdahl og Colin Archer viste grensesprengende vilje til å utfordre egen nysgjerrighet og andres skråsikkerhet. Her bryr vi oss, her sier vi ifra. Debatten viser at Larvik er i bevegelse, som en rislende kilde. Stille og rolig, over tid, flytter den mange steiner.
Dette er en forkortet versjon