Mer tid, men bedre produkt

Publisert: 30. september 2009 kl 10.32
Oppdatert: 30. september 2009 kl 11.10

Dataprogrammer med åpen kildekode står ikke tilbake for de andre programmene. Heller tvert imot, sier prosjektleder i REN, Magne Solheim.

- Vi trengte noe vi kunne sy våre løsninger inn i. Den store fordelen med åpen kildekode er at vi kan benytte biter, og utvikle disse videre, sier Solheim.

Bergensbedriften Rasjonell Elektrisk Nettvirksomhet (REN) har fem ansatte og har som målsetting å bidra til kostnadseffektivitet for selskaper innenfor strømnett.

- Vi jobber med å finne de beste måtene for samling av strømnett og utbygging av nettene. Det gjør vi ved å gjøre informasjonen tilgjengelig på en internettside. Våre kunder får tilgang til denne, slik at de får muligheten til selv å kunne forbedre sine løsninger, sier Solheim.

REN tok beslutningen om å bruke løsninger med åpen kildekode i samarbeid med eksterne it-konsulenter.

Sparer.

- Vi sparer nødvendigvis ikke så mye på kort sikt ved å velge åpne kildekoder. Utviklingsarbeidet tar tid. Det som er viktig for oss er at vi får akkurat de løsningene vi har behov for. I tillegg har vi muligheten til å utvikle dem ved behov. Konfigurerbarhet er det viktigste for oss, sier Solheim, og legger til at nytteverdien for kundene blir størst på denne måten.

Saken fortsetter under annonsen

Communities.

De to største open source-systemene REN benytter, er portalløsningen Life Ray og dokumentforvaltningsløsningen Alfresco. For at RENs system skal fungere, må disse løsningene kommunisere med hverandre.

Når det oppstår problemer der bedriften har åpne kildekoder, er tilgangen på support meget god, ifølge Solheim.

-Det er ren selvbetjening, og det er stort sett kostnadsfritt, sier han. Når bedriften trenger støtte, henvender den seg til nettsamfunn som har denne kompetansen.

Vi finner som regel svar på spørsmålene våre i såkalte communities, sier Solheim.

Dersom bedriftene og løsningene vokser seg for store og komplekse, finnes det betalte supporttjenester i markedet, som har kompetanse til å serve de store bedriftene.

- Vi klarer som regel å søke den hjelpen vi trenger, men av og til trenger vi litt ekstra kompetanse. Da har vi kjøpt disse tjenestene, sier Solheim.

Saken fortsetter under annonsen

Anbefaler.

Solheim nøler ikke med å anbefale andre bedrifter med å søke løsninger med åpne kildekoder.

- Det kreves mer av deg i utviklingsfasen, men totalt sett vil det være positivt for bedriften kostnadsmessig og i forhold til i hvor stor grad du får muligheten til å utvikle produktene dine, sier han.