Menneskelige gener kan ikke patenteres

Publisert: 18. juni 2013 kl 09.28
Oppdatert: 20. november 2013 kl 12.22

Selskaper kan ikke ta patent på gener. Det har den amerikanske høyesterett bestemt ved å nedlegge forbud mot patentering av spesifikke deler av DNA sist torsdag. Dommerne var delt i avgjørelsen.

Samtidig ble det klart at syntetisk DNA, deler genetisk materiale som er modifisert i et laboratorium, kan patenteres siden det innebærer et menneskelig bidrag i prosessen, og genet kan ikke sies å eksistere naturlig.

Dermed ble biotek-selskapet Myriad Genetics patenter av de menneskelige genene BRCA1 og BRCA2 erklært ugyldig. Mutasjoner i disse genene har muligens en sammenheng med bryst- og eggstokkreft og genene har vært patentert siden midten av 1990-tallet.

Det var forskere og menneskerettsaktivister som utfordret Myriad Genetics patenter slik at saken endte opp i Høyesterett.

Amgen, GlaxoSmithKline og Monsanto er nevt blant selskapene som kan bli påvirket av avgjørelsen. Talspersoner fra disse selskapene har uttalt mild tilfredshet med dommen ettersom den ga biotek-selskapet rett på patent på modifiserte gener. 

Saken fortsetter under annonsen