Med Sting på laget

Publisert: 23. mai 2008 kl 11.07
Oppdatert: 26. mai 2008 kl 10.22

Biobag er verdensledende, med 30 prosent av markedet for nedbrytbar plast i verden. Selskapet springer ut fra produsenten av tradisjonell plast, PolarGruppen AS, etablert i 1959. I 1994 tok bedriften et veivalg. Ny strategi ble lagt, nye eiere kom inn og profilen ble endret. Produksjonen av den tradisjonelle polyetylenplasten skulle erstattes med miljøvennlig biodynamisk plast.

- Det var egentlig min idé, sier Johansen fornøyd.

På begynnelsen av 90-tallet begynte diskusjonen om kildesortering av matavfall. Politikerne ville ha mat bort fra avfallsdeponiene.

- Jeg hadde lest mye om utvikling av nedbrytbar plast, forteller han.

Han lanserte ideen for dagens eiere, og dermed var det gjort. Med kapital fra eierne, en god bankforbindelse og Innovasjon Norge ble BioBag ble etablert.

- Vi var egentlig veldig tidlig ute. Noen ganger lurer jeg på om det var for tidlig. Det er en overdrivelse å si at det har gått knirkefritt, men det har vel stort sett gått som forventet. Vi har hatt en jevn og fin utvikling.

The Police

Saken fortsetter under annonsen

Det svinger bokstavelig talt for BioBag. Omsetning og resultat peker en vei. De selger et miljøprodukt og miljøbevisstheten øker, blant vanlige folk og politikere. Mange bedrifter, konsern, kjeder og kjendiser ønsker å fremstå med en miljøprofil.

En av dem er Sting, og gruppa The Police. Bandet har nylig funnet sammen igjen og turnerer verden rundt med musikk og et utvalg effekter, samt biologiske plastposer fra BioBag. Posene av maisstivelse er hvite med Police-logoen på forsiden og nettadressen til gruppas turnéside på baksiden. Johansen er spesielt fornøyd med å ha Police på laget. Han har vært ihuga fan av gruppa siden starten.

- Jeg er Police-fan på min hals. Det er nesten så kona blir sprø, sier han og bobler over av entusiasme for at det er Police som vil profilere seg med hans miljøvennlige plastposer.

Posen har ikke fått plass på veggen hjemme hos Johansen ennå.

- Nei, men jeg viser den til alle som kommer innom.

Foo Fighters

Sting er langt fra den eneste kjendisen som profilerer seg med poser fra BioBag. Det amerikanske rockebandet Foo Fighters, etablert av trommis og vokalist Dave Grohl etter Nirvanas sammenbrudd, står på BioBags kundeliste. I Foo Fighters egen Consept-store går kundene ut av butikken med varene i en rød pose med Foo Fighters bliztlogo på forsiden.

Saken fortsetter under annonsen

Da Paul McCartneys datter Stella McCartney designet en kleskolleksjon for H&M i 2005, leverte BioBag posene, med designeren og kleskjedens logo på.

- Vi får stadig henvendelser. Biobag som brand begynner å bli godt kjent i mange land, sier Johansen.

I Norge lever han posene til Helios-kjeden og bokhandlerkjeden Akademika. De norske dagligvarekjedene har ikke meldt sin interesse, mens Coop Sverige i disse dager innfører BioBag poser. På posens bakside står det et klart budskap om hvordan posen kan brukes i kildesortert matavfall. Tre øre av poseprisen går til bistandsarbeid.

- Think global, act lokal, sier Johansen. - Det er vår filosofi, legger han til.

Coop Finland har bioposene i bruk allerede.

Les hele saken i Økonomisk Rapport nummer 5.

Saken fortsetter under annonsen