MB suksessene: IT-konsulenter mot strømmen
Rundt 300 IT-konsulenter arbeider i øyeblikket for Elan i Norge. Selskapet er en nykomling i norsk sammenheng. Det eies av Manpower og deler av ledelsen arbeidet tidligere i Manpower. Siden årsskiftet har det markedsført seg som Elan Norge, med hovedkontor i Vika i Oslo.
- Manpower startet med utleie av IT-konsulenter for flere år siden, men det gikk tregt. Det er tydelig at Manpower assosieres mer med kontorpersonell på vikarbasis enn IT-konsulenter på lengre basis, sier Rolf Nævra, direktør region Norden.
Elan tilbyr IT-konsulenter som kan gå inn som systemutviklere, til større prosjekter, og på ren konsulentbasis. Det har fokusert på bank- og finansselskaper, men har også store selskaper som Norsk Hydro og Telenor som kunder.
KJEMPEVEKST
Selskapet regner med å omsette for rundt 250 millioner kroner i år, en vekst på 40 prosent fra året før. I fjor kom det ut med et overskudd på 17 millioner kroner av en omsetning på 150 millioner.
- Men hvordan har det seg at dere vokser i et marked i krise?
- Jeg tror ikke det er noen krise i IT-markedet. Det er fortsatt vanskelig å rekruttere gode folk. Dessuten trenger jo samfunnet mer og mer IT-kompetanse. Se på hvordan bank -og finans gjøres mer og mer IT-avhengig.
SETTER UT IT
Ifølge Nævra er det en klar interesse fra norske selskaper for å skille ut dataavdelingene og å leie inn fagfolk når det trengs. - Det virker som om mange sliter med lav utnyttelse av IT-staben sin og utnyttelsen ligger i gjennomsnitt på vel 70 prosent, sier han. Ved å leie inn folk, spares kostnader.
Elan rekrutterer IT-konsulenter med høy fagkompetanse. - Vi er ikke interessert i de som kommer rett fra skolebenken, men de som har arbeidserfaring, sier han.
I stedet har de tilbudt så gunstige betingelser at de i dag er godt fornøyd med den staben de kan tilby. De fleste ansettes fast, en del på fastlønn og en del som partnere med bonus av det de tjener inn som hovedlønnen sin. Det finnes ingen felles lønnsforhandlinger eller fagforeninger, alle de ansatte har en individuell avtale.
- Det har da heller ikke vært noe ønske fra noen om noe annet. Våre partneravtaler er svært populære og alle er interessert i å jobbe på mest mulig selvstendig basis, sier han.
- Men hvordan kan dere tilby kunden konkurransedyktige konsulenter, når de tjener så bra?
- Det er mulig, blant annet fordi vi selv har svært lave administrasjonskostnader. Konsulentene er ute hos kunden nesten hele tiden og har ingen egen kontorpult hos oss. Dermed sparer vi mange penger, sier han.
1000 KRONER I TIMEN
IT-konsulent Simen Sandelien er nyansatt i Elan og kommer fra et annet konsulentselskap. Han har akkurat avsluttet sitt første oppdrag og venter på at et nytt skal tikke inn. Sandelien har fått en egen partneravtale og kan putte vel halvparten av det han tjener inn i egen lomme.
- Jeg er veldig fornøyd med den bonusavtalen jeg har fått og har det på mange måter mye bedre her enn hos min tidligere arbeidsgiver, sier han.
Sandelien regner en timepris på rundt 1.000 kroner, han vet ennå ikke hva årslønnen blir. Andre partnere i selskapet tjente i fjor 800.000 kroner.