Matbaronen

Publisert: 25. september 2009 kl 14.35
Oppdatert: 25. september 2009 kl 14.41

- Hyggelig, det er hyggelig, sier Sverre Leiro, konsernsjef i NorgesGruppen.

Han har grunn til å være fornøyd. Siste måling av dagligvarekjedenes markedsandeler fra ACNielsen kårer Leiro til landets matbaron.

Med kjedene Meny, Kiwi, Centra/Ultra, Spar og Joker dominerer NorgesGruppen langt mer av dagligvaremarkedet enn noen gang. Til sammen strømmer 37,9 prosent av omsetningen i dagligvaremarkedet gjennom kassene i NorgesGruppens butikker. Markedsandelen økte 1,2 prosent i fjor. Konkurrentene REMA, ICA og Coop mistet markedsandeler.

Totalt omsatte dagligvarebransjen for 110 milliarder kroner i fjor, en økning på 5,4 milliarder fra året før.

Oppskrift.

Leiros suksessoppskrift er å ha butikker for ethvert behov. Kiwi til hverdags, Meny, Ultra og Centra til helgeinnkjøp.

- Vi tar kundene på alvor, sier Leiro. Han er enig i at akkurat det vil konkurrentene påstå at de gjør også.

Saken fortsetter under annonsen

- Jo, men så er spørsmålet hvilke varer du finner inni butikkene. Jeg mener vi er litt i forkant av utviklingen når det gjelder sortiment, sier Leiro og nevner ferdigmat, som har økt enormt, og helseriktige produkter med lite fett og lite sukker. Salget av økologisk mat økte med 19 prosent i NorgesGruppen i fjor.

Det er ikke bare økt salg i eksisterende butikker som gjør at NorgesGruppen ­kaprer større del av markedet. Flere butikker i nye områder er også med på å øke volumet. I fjor var det en netto tilvekst på 58 butikker i NorgesGruppen. Mange av butikkene snappet Leiro og co. fra andre kjeder. Over 90 prosent av butikkene i Norge som byttet tilhørighet fra én dagligvaregruppering til en annen i 2006, gikk til NorgesGruppen.

Selv om konkurrentene ligger et godt hestehode bak, har ikke Leiro tenkt å hvile på laurbærene.

- Jeg har vært med så lenge at jeg er sikker på at de andre bare sparker i startgropa og gjør seg klare til å ta oss, sier han, og tror spesielt ICA kommer til å gå fram. ICA har vært gjennom en stor omprofilering og gått fra 23-24 prosents markedsandel til under 19 prosent de siste årene.

- Jeg regner med at konkurrentene kommer til å skjerpe seg.

Og selv har Leiro et nytt butikkkonsept i ermet.

Unik og hyper.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi vurderer å etablere stormarked eller hypermarked, sier han, slik Coop Obs har gjort.

Det betyr at Leiro også kaster seg inn i det såkalte non-food-markedet, som kan være alt fra klær og sportsutstyr til elektriske artikler med mer. En lukrativ attåtviksomhet for dagligvarebutikkene. NorgesGruppen lanserte allerede i fjor et nytt merke i kategorien non-food. I fjor lanserte NorgesGruppen en ny serie med produkter til spedbarn under merket Unik. Tekstiler er neste vare i denne serien. I år kommer det flere.

- Hva mener du med at du vurderer hypermarked?

- Det ville ikke forbause meg om det kommer i gang, men hvor og når vet jeg ikke. Vi vil tilpasse oss markedet og fortsette å øke markedsandelen, sier Leiro.

Han legger til at den viktigste strategien for NorgesGruppen fortsatt vil være jevnt og trutt å bygge merkevarer.

- Vi nordmenn er dessuten verdensmestere i å spise mellom måltidene. Vi ser stort potensial i ferdigmatmarkedet framover. Ferdigsmurte bagetter, ciabatta eller hva det heter. I det hele tatt ferdigmat, sier Leiro. Spesielt i bybutikkene, legger han til.

- Sunne måltider, for folk i farta. Det skal det bli mer av, lover han.

Saken fortsetter under annonsen

REMA spesielt har knyttet sterkere bånd til leverandørene og har en strategi om å ha eksklusive, egne leverandører. ICA har varslet at de trolig vil gjøre det samme, etter mønster fra morkjeden i Sverige. På den måten ønsker de blant annet å få større innflytelse på utvikling av nye produkter til butikkene sine.

Det synes Leiro er en dårlig idé.

- Vi vil ikke satse på eksklusive leverandører. Det er et altfor stort ansvar. Det er matindustrien som sitter med utviklingskompetansen, ikke vi. Vi ønsker primært at alle leverer til alle, sier Leiro.