Markedet venter på nyheter

Publisert: 17. februar 2004 kl 15.32
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Hovedaksjonæren, Berge Gerdt Larsen, har 17 prosent av aksjene, og et ekstraordinært utbytte vil kunne gi ham et tresifret antall millioner i utbytte.

Administrerende direktør Helge Eide forstår at det spekuleres i oppkjøp.

- Hadde jeg stått på utsiden av DNO, ville jeg ha sett på det som et spennende selskap å kjøpe opp. Jeg føler at vi har vært attraktive over tid, og at vi er blitt enda mer attraktive etter salget til Lundins Petroleum, men jeg kan ikke se at vi har fått noen signaler om oppkjøp, så jeg tror ikke det er stor fare for at det skal skje, sier han.

- Vil dere si ja hvis tilbudet kommer?

- Umulig å si. Det må aksjonærene svare på.

NYHETSSULT

Analysesjef Stig R. Myrseth i Orion Analyse anbefaler aksjen fordi det er den billigste oljeaksjen og fordi aksjens fallhøyde er liten. Myrseth sier at det store spørsmålet er hva oppsiden er i DNO-aksjen.

Saken fortsetter under annonsen

- Folk vet ikke hva som skjer videre, sier han.

Myrseth mener at ønskesituasjonen vil være at selskapet blir kjøpt opp, men han tilføyer at det ikke virker spesielt sannsynlig. Utbetaling av utbytte vil være en aksjonærvennlig handling. Derimot vil videre investeringer i nye felt ikke være noen kurstrigger etter Myrseths oppfatning, selv om han har tiltro til at selskapet også vil lykkes hvis det velger en slik vei. - Selskapet har vist at det har vært i stand til å få til det industrielle selv om det ofte har kommunisert dårlig med markedet, sier analysesjefen.

Finansanalytiker Stian Eliassen i Terra Fonds tror ikke at det blir gitt et stort ekstraordinært utbytte. Han regner med at selskapet har nye prosjekter i kikkerten. Analytikeren poengterer at det lånet selskapet hadde planlagt å ta opp, ikke bare var for moro skyld. Han tror at penger fra salget nå vil brukes til de formål lånekapitalen skulle ha gått til. Eliassen mener at DNOs labre kursutvikling siden salget ble kjent viser at markedet venter på nyheter fra selskapet. I mellomtiden handles aksjen til en rabatt. Enkelte finansanalytikere spådde at kursen kunne doble seg som følge av salget. Det skjedde ikke. Den umiddelbare reaksjonen var ni prosent opp. I skrivende stund ligger kursen på omtrent samme nivå som før salget ble annonsert, 25 kroner. Aksjen har dermed ikke holdt tritt med markedet ellers. Hovedindeksen har steget kraftig i denne perioden. Eliassen mener at DNO fikk en god pris for de ressursene selskapet solgte. Han verdsetter DNO til 36 kroner aksjen, men konstaterer at markedet er avventende.

- Folk venter på nyheter. Jeg kan derfor forstå at aksjen handles til en rabatt på tre - fire kroner, men nå er rabatten på 10 kroner i forhold til det jeg mener er «fair value», sier Eliassen.

Den første nyheten fra selskapet kom 2. februar da det ble kjent at DNO har kjøpt seg inn i blokker i Barentshavet og Nordsjøen. Prisen hemmeligholdes imidlertid, og informasjonen om feltene er for liten til at analytikerne har gjort seg opp en mening om hva investeringen betyr. Nyheten har ikke vært nok til å løfte DNO-kursen. Eliassen tror selskapet har gode prosjekter på gang. Han forventer at ledelsen kommer med nyheter da resultatene for fjerde kvartal blir presentert 19. februar.

- Det er ikke realistisk å time slike nyheter opp mot kvartalsfremleggelsen. Vi har ikke for vane å snakke for mye om det vi jobber med. I stedet slipper vi nyhetene etter hvert som vi har noe å melde, sier Eide som svar på nyhetsforventningen.

Han tilføyer at de ikke solgte unna for å sitte passive.

Saken fortsetter under annonsen

- Salget var et provaktivt trekk for videre satsing, sier han, og lover å komme med en oppdatering på strategien den 19. februar.

DNO-lederen mener at det finnes tilgjengelige opplysninger om DNOs nyervervelser på norsk sokkel, og at de som ønsker mer informasjon kan ta kontakt med operatørene på feltene, som er de som står for feltinformasjonen. Selv om kjøpsbeløpene er hemmelige, mener Eide at analytikerne vil kunne resonnere seg noenlunde frem til beløpene ved å se på bevegelser i regnskapene når de blir offentliggjort.