Markedet frykter Tysklands hastetiltak

Publisert: 19. mai 2010 kl 09.24
Oppdatert: 24. mai 2010 kl 09.00
- Tyskland har nettopp skrudd av det finansielle lyset i Europa, sier en valutastrateg i en europeisk bank anonymt til Reuters.

- Merkel går fra ille til verre. Kursfall i alle markeder følger hennes forbud mot shortsalg, skriver investeringsdirektør Peter Warren i Warren Capital, ifølge E24

Bredt fall

Spekulanter forbys såkalte «nakne» kjøp av CDSer («credit default swaps» - forsikring mot mislighold av statsgjeld) og «naken shorting» (salg av aksjer man verken eier eller har lånt, journ. anm.) av landets ti viktigste finansinstitusjoner med virkning allerede fra natt til onsdag.

Markedsreaksjonen understreker allerede hvordan tiltaket kan slå tilbake på myndighetene, og skape usikkerhet - ikke stabilisere - markedet, som allerede er høyspent av nervøsitet for den europeiske gjeldskrisen. På Wall Street dundret de toneangivende indeksene hardt i bakken etter en frisk børsåpning.

Begeistringen var heller ikke stor i Asia, der samtlige børser befinner seg i negativt territorium. I Europa ventes det også sterke, negative reaksjoner på forbudet når børsene åpner.

- Tysklands kunngjøring gjorde et kraftig innhugg i risikoappetitten, og reiser spørsmålet rundt hvorvidt tyske myndigheter vet noe markedet ikke vet. Hvis det er en hemmelighet der ute, er det sannsynligvis ikke en positiv én, skriver Rabobank i en analyse, ifølge Reuters.

Saken fortsetter under annonsen