Mareritt for SAS

Publisert: 21. august 2008 kl 09.45
Oppdatert: 21. august 2008 kl 17.00

SAS regnes som et av de sikreste flyselskapene i verden, men nå rammes det allerede kriserammende selskapet av den verste tragedien et flyselskap kan oppleve:

Flyet fra datterselskapet Spanair styrtet like etter avgang i går ved flyplassen Barajas i Madrid. Rundt 150 personer skal ha mistet livet.

I konsernets 60-årige historie er dette den femte ulykken med dødsfall, sist gang var Linate-ulykken utenfor Milano i 2001 der 114 mennesker mistet livet.

Etter flyulykken falt SAS på børsen med 8.6 prosent, melder Dagens Næringsliv. Flyanalytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank er usikker hvordan ulykken vil slå ut for SAS og Spaniar:

- Det er først og fremst en dypt tragisk ulykke, og det er vanskelig å si hva konsekvensene vil bli for selskapet, sier han til avisen.

SAS har uten hell forsøkt å selge Spanair, og avisen påpeker at et slikt uhell neppe øker verdien av selskapet.

- Spørsmålet er vel om verdien kan gå stort lenger ned enn hva den allerede er, svarer Pedersen.

Saken fortsetter under annonsen

Analytiker Hans Erik Jacobsen i First Securities mener eventuelle konsekvenser for selskapet er helt avheng av om SAS kan lastes for ulykken, og viser til at SAS ikke kunne lastes for Linate-ulykken. Katastrofen fikk dermed ingen negative følger for SAS.

Det er den verste flykatastrofen i Spania siden 1985, og flyplassen Barajas ble umiddelbart stengt resten av onsdag.