Mangler it-folk

Publisert: 1. august 2002 kl 10.11
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Kongsberg-gruppen er Norges ledende teknologibedrift, med nærmere 4000 ansatte. Det er i all hovedsak høyt utdannet personell, med IT-eller ingeniørbakgrunn på høyere nivå.

En eventyrlig vekst i år 2000 og enda større vekst i år gjør behovet for arbeidskraft rekordstort. Selskapet har akutt behov for ytterligere 200 nye ingeniører og IT-utdannede. - Vi ser et enormt behov for ingeniører med databakgrunn, og norske utdanningsinstitusjoner utdanner i øyeblikket langt fra nok, sier administrerende direktør Jan Erik Korssjøen. Han mener norske myndigheter legger altfor liten vekt på å utdanne fagpersonell innen realfagene. Og på kort tid har kvaliteten på de utdannede gått ned. For å fylle stillingene, ansetter bedriftene stadig folk med lavere utdanning enn de egentlig hadde tenkt seg.

Stivbente norske regler gjør også at Kongsberg-gruppen ikke har mer enn en håndfull utenlandske ansatte. Bedriften bruker store krefter på å annonsere i Norge og har hele tiden rekruttert kraftig fra universiteter og høyskoler.

Kongsberg-gruppen leverer høyteknologisk utstyr til maritime systemer med særlig vekt på forsvarets behov. Det vant store ordrer i forbindelse med forsvarets fregatt-oppdrag. I tillegg har det spesialisert seg på luftfartsbaserte systemer, og særlig databasert systemutvikling.

Den vedvarende mangelen på norsk arbeidskraft gjør at Korssjøen ser for seg at løsningen blir å dele opp produksjonen og legge deler av den til utlandet. Kongsberg-gruppen har etablert samarbeid med et programmeringsselskap i India, nå er de i samtaler med et polsk selskap. Tanken er at det polske selskapet tar på seg rene programmeringsoppdrag fra nordmennene, og at det igjen leier inn polakker til å gjøre jobbene i Polen.

- Vi får da en oppdeling av arbeidet i et høyt og lavt nivå, der de mest avanserte jobbene, som krever kjernekunnskapen, blir gjort i Norge. De jobbene som krever mer generell kunnskap settes til underleverandører i utlandet, for eksempel i Polen. Der er det jo også et hyggelig lønnsnivå. Det blir mye billigere enn å gjøre jobben i Norge, sier han.

Korssjøen mener dette er fullt mulig fordi det vokser frem en ny generasjon med kunnskaper på disse områdene i øvrige deler av verden. Han ser for seg mindre enheter spredt rundt i verden. For eksempel en produksjonsenhet i Asia, en i Norge og en i USA. Når de sover et sted, tar de andre over. Og så videre.
VERDISKAPING TIL UTLANDET
- Det er jo i og for seg ikke noe galt, men en del av verdiskapingen går jo dermed ut av Norge. Og det burde vel være et tankekors for politikerne, sier den engasjerte næringslivslederen.

Saken fortsetter under annonsen

Kongsberg-gruppen er langt fra den eneste som har begynt å flytte ingeniør- og datajobber ut av landet. Når statsminister Jens Stoltenberg skal til India og Sri Lanka i april, er det mange næringslivsledere som posisjonerer seg for å være med og knytte kontakter.

Jobbformidlingsselskapet Webscape har spesialisert seg på å formidle avtaler mellom norske selskaper og programmerere i lavkostland. Det har selv et eget datterselskap i Bulgaria som utvikler Internett-systemer.

Det har også avtale med Sri Lankas største leverandør av IT-ressurser, John Keells Computer Services. Det er et selskap som har tilgang på over 800 IT-ansatte, som er konsulenter med erfaring fra internasjonale selskaper. De kan både leies ut til oppdrag i vertslandet og gjøre jobber på Sri Lanka.

Den første norske kunden til Webscape som gjør avtale med det lankesiske selskapet er Braathens. Det trenger databistand til å gjennomføre en rekke prosjekter i forbindelse med omstillingen det er inne i. En håndfull dataeksperter fra Sri Lanka har nå vært en periode i Norge for å bli kjent med Braathens og hva flyselskapet ønsker. Dersom alt går etter planen, skal arbeidet flyttes til Sri Lanka permanent.

- Behovet for datakyndig arbeidskraft øker interesse fra norske selskaper for å skaffe utenlandske kontakter, slik at deler av produksjonen kan flyttes ut. Det sier styreformann i Webscape, Kjartan Foros. Går det som han tror, vil selskapet deres få nok å gjøre i tiden fremover.

Ifølge Foros blir det viktig å skaffe de rette underleverandørene, og både i India og på Sri Lanka er kvaliteten på mange måter vel så høy som i Norge.

- Da blir det kanskje ikke noe poeng i å importere utenlandsk arbeidskraft til Norge?

Saken fortsetter under annonsen

- Når det gjelder Sri Lanka så er det ikke noe poeng i å få folk flyttet hit. De har hele spekteret av utdanning og kompetanse der og man kan bestille akkurat det man vil.

- Så er det vel billigere også?

- Selvfølgelig. Vi regner at en datakonsulent koster nesten dobbelt så mye i Norge som for eksempel på Sri Lanka. Så det er penger å spare på å flytte arbeidet ut.