Mange muligheter med infostasjoner
Du har sikkert sett dem allerede, på togstasjonen, flyplassen eller kjøpesenteret. Infostasjonene som gir deg muligheten til å sjekke nyhetsbildet, lese e-posten eller slå i hjel litt ventetid.
Det begynte i 2000, da Infostation AS plasserte ut de første infostasjonene på Torp flyplass. Gründer og daglig leder Hans-Jørg Kleive fikk ideen etter at han satt og kjedet seg på en flyplass. I dag har selskapet utplassert over 200 stasjoner rundt om i landet. Bedriften har 4-5 norske konkurrenter og noen utenlandske.
- Interessen for infostasjoner er økende, og den nye trenden er at bedrifter bruker stasjonene også til produktprofilering og produktinfo, sier Kleive.
Infostasjoner kan ha flere funksjoner. Hittil har mange kommuner plassert stasjoner på offentlige steder som biblioteket, jernbanestasjonen eller kommunale servicekontor. Hoteller har også sett at de med infostasjoner kan tilby gjestene en ekstra service. Butikker ser muligheten til å lokke til seg flere kunder, og samtidig fronte egne produkter og tjenester.
- Vi har valgt å sette opp internettstasjoner i våre butikker for å trekke til oss en litt annen kundegruppe. Vi tror dette vil appellere både til unge mennesker og forretningsfolk på reisefot. Er du for eksempel på en dagstur til Trondheim, kan du stikke innom bakeriet og sjekke e-posten, sier Bjørn Vidar Holtung, konseptutvikler hos Din Baker AS.
Bakerikjeden har totalt 316 butikker rundt i landet, og skal i første omgang sette ut internettstasjoner i 40 butikker, hovedsakelig i storbyer eller ved trafikknutepunkt.
- Vi vil bruke stasjonene til å forsterke våre kampanjer. De ansatte skal kunne legge kampanjene rett ut på stasjonen, slik at skjermbildet vil reklamere for våre produkter når den ikke er i bruk. Når butikken er stengt kan stasjonen vendes ut mot gaten og vise rullende reklame, sier Holtung.
- Bedriftene får en helt annen utnyttelseseffekt når de kan bruke internettstasjonen som informasjons- og markedskanal. Detaljhandelen har begynt å vise veldig interesse for dette, sier Tor-Arne Jensen, daglig leder i TS Procon, som leverer stasjonene til Din Baker.
- Vi jobber nå med en varehandelskjede som legger om driften for å bli mer interaktiv, og som ønsker å ha stasjoner med informasjon i butikkene, sier Jensen.
GIR MIDDAGSTIPS
Coop Mega og TINE Meierier har inngått et samarbeidsprosjekt der spesialproduserte infostasjoner fra Infostation plasseres ut i Coop Megas supermarkeder. Disse stasjonene er ikke åpne for surfing på nettet, men gir kundene muligheten til å finne oppskrifter og middagstips.
- I første omgang kan kundene bare gå inn på våre sider. I tillegg har vi en liten PC for barn med Litagospill og enkle oppskrifter, sier Ingjerd Vestengen, konseptsjef for Coop Mega.
Den første stasjonen er allerede plassert i Coop Mega Klepp på Jæren, og det skal også settes ut en i den nye butikken som kommer på Skøyen i Oslo. Totalt er det produsert fem stasjoner som skal plasseres i forskjellige butikker.
- Vi gjør dette fordi vi ser på det som et spennende medium hvor vi kan gi middagstips og info til kunden. Våre foreløpige erfaringer er positive; kundene har tatt i bruk infostasjonen og det ser ut som om de verdsetter å kunne stå i fred og ro og søke opp og skrive ut informasjonen og mattipsene de er ute etter. I motsetning til vanlig reklame, velger kunden selv om han er interessert, sier Vestengen.
- Dette er stasjoner vi har spesialdesignet for Coop og TINE, sier Kleive. Han forteller at stasjonene er designet og produsert i Norge, med unntak av noen komponenter som er hentet fra Sverige. Stasjonene har integrerte laserprintere slik at kundene kan skrive ut oppskriftene de vil ha.
Kleive forteller at de nå holder på med et prosjekt for en stor gartnerkjede med 60 utsalgssteder som ønsker infostasjoner der kunden kan finne produktinfo, bestille varer og planlegge hagen.
- Markedet for infostasjoner er voksende. Tidligere måtte vi kontakte bedriftene for å fortelle dem hvilke muligheter som finnes. Innsalgperioden kunne være 11 måneder. Nå ringer de oss og spør om vi kan lage stasjoner med de og de funksjonene, og vi har gjort avtaler etter noen uker. Det gjør jo livet veldig mye lettere for oss.
Infostasjoner leies av leverandørene til månedspriser fra 1000 kroner og opp til flere tusen, avhengig av hvor avansert stasjonen og tjenestene er.
Leverandørene står for driften, og går inn via fjernstyring og reparerer stasjonene dersom noe går galt.
Bedrifter kan sette opp infostasjoner som gir kunden mulighet til å surfe på nettet gratis, eller mot betaling (mynter eller kort). Bedriften kan tjene inn leieutgiftene ved for eksempel å selge reklameplass i rammen rundt internettvinduet.
Sikkerhetssystemer gjør det umulig å surfe på for eksempel pornosider, og gjør det trygt å sjekke e-posten på stasjonen uten at noen får tak i adresse og passord.
Infostasjonene kan også brukes til reklamekampanjer eller produktinformasjon. De kan programmeres til å bare gi tilgang til visse websider.
Det finnes mange typer modeller å velge i, avhengig av funksjonen. Noen er tilpasset funksjonshemmede, andre har såkalte «touch through glass»-skjermer, som gjør at stasjonen kan plasseres i et vindu, og dermed er tilgjengelig hele døgnet.