Mange konkurser i mars

Publisert: 9. april 2010 kl 12.04
Oppdatert: 13. april 2010 kl 10.13

- Det er fortsatt turbulens i norsk næringsliv. I mars var det dobbelt så mange konkurser som i et normalår, sier direktør Gabor Molnar i analyseselskapet Experian.

462 konkurser i mars er det høyeste månedstallet for konkurser siden juni 2009, da 495 bedrifter la inn årene.

- For nøyaktig ett år siden opplevde mange bedrifter kriselignende tilstander med lav ordretilgang. Først etter sommeren normaliserte økonomien seg og konkurstallene gikk nedover, sier Molnar.

Men i mars gikk det i motsatt retning igjen for flere bransjer. Innen bygg og anlegg var det 117 konkurser. Det er flere enn i både mars i fjor og de siste månedene.

- Det er foruroligende at hver fjerde konkurs her i landet er innen byggenæringen. Vi vet at det har vært en del konkursryttere og useriøse foretak i bransjen, men også mange reelle problemer. Marstallene viser at problemene ennå ikke er over, sier Gabor Molnar.

Primærnæringer lider

For hele første kvartal 2010 viser tallene et mer oppløftende bilde, med 13 prosent færre konkurser enn første kvartal i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

- Størst prosentvis nedgang i konkurser har bedrifter innen finansiering, forsikring og eiendomsomsetning.

I andre bransjer er det flere konkurser i år enn i fjor, det gjelder blant annet transport, jordbruk, skogbruk og fiske.

Bedre for byene

- Så godt som alle storbyene har en positiv utvikling til nå i år. Både Bergen og Trondheim har markert færre konkurser både i første kvartal og i mars, sammenlignet med i fjor, sier Experian-direktøren.

Oslo har en beskjeden nedgang, Tromsø en moderat nedgang, mens Stavanger har flere konkurser enn i fjor.

Kvartalstallene viser at alle de tre nordligste fylkene har flere konkurser enn i fjor. Størst nedgang er det i Sør-Trøndelag, fulgt av Vest-Agder og Buskerud.

- Disse tallene vitner om fortsatt vanskelige tider for mange bedrifter. Øker renten en god del i løpet av året, kan det bli enda verre, mener Gabor Molnar.

Saken fortsetter under annonsen