Mange flere økobedrifter

Publisert: 12. mai 2009 kl 11.32
Oppdatert: 12. mai 2009 kl 16.24

En hel liten industri er i ferd med å bygge seg opp rundt bøndene som driver økologisk matvareproduksjon.

- Det handler om alt fra restauranter og hoteller til bakerier, slakterier og bedrifter som foredler, importerer og selger økologiske produkter, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Debio til newswire.

Og utviklingen går fort. Ved utgangen av 2006 hadde Debio godkjent 401 økologiske bedrifter, to år senere var tallet fordoblet.

- Dette er en del av en internasjonal trend. Omsetningen av økologiske varer øker overalt og blir brukt i kampen om kundene. Også her i Norge vokser tallet på bedrifter som satser på det økologiske markedet, sier Stormoen.

Byene leder

Det er flest økologiske bedrifter i Oslo og andre folketette områder. Det viser at etterspørselen driver økomarkedet, mener Debio-sjefen.

- Økobedriftene etablerer seg der det bor mest folk og der det er høyest etterspørsel etter økologiske produkter, og altså ikke bare i de fylkene som har størst økologisk produksjon, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Rogaland er et eksempel på denne utviklingen. Fylket er i tetsjiktet når det gjelder antall økologiske bedrifter, mens produksjonen av økologisk mat ligger nær bunnen.

Ved utgangen av fjoråret var det 97 Debio-godkjente bedrifter i Oslo. På de neste plassene kommer Hordaland med 67 økobedrifter, Rogaland med 65 og Akershus og Sør-Trøndelag, begge med 63 Debio-godkjente bedrifter.

Det ble etablert nye økobedrifter i alle landets fylker i fjor.

- I flere fylker var det en kraftig økning. I Vestfold og Østfold økte tallet på økobedrifter med mer enn 50 prosent og i Aust-Agder var det en fordobling i løpet av fjoråret.

Mange importerer

Mange av de nye økobedriftene driver med handel og importerer økologiske produkter fra utlandet.

- Det betyr at kjedene og butikkene finner det lønnsomt å importere fra utlandet til tross for høye tollsatser. Før var det små nisjebutikker som importerte og solgte økologiske matvarer til spesielt interesserte.

Saken fortsetter under annonsen

- Nå har de store matvarekjedene overtatt og konkurrerer seg imellom både på pris og utvalg av økologiske varer, sier Debio-sjefen.

Bransjene som økte mest i fjor var serveringssteder, grossister og lagringsvirksomheter, bakerier og gårdsforedling.