På Mongstad er det fortsatt langt igjen. Nå tilbyr norske Sargas komplette renseanlegg i utlandet.

Månelander i utlandet

Publisert: 11. november 2010 kl 09.16
Oppdatert: 11. november 2010 kl 09.15

Fra et klarsignal om å bygge et nøkkelferdig renseanlegg til det er i drift går det 12 måneder til forberedelse og 30 måneder til bygging, sier direktør Henrik Fleischer i Sargas til Aftenposten.

Norske Sargas har gitt lisenser til DSME med Daewoo i Sør-Korea, og amerikanske SNC-Lavalin og Sargas og Daewoo forhandler om bygging av seks store fullskala renseanlegg – to i EU og fire i USA. Rensekostnadene skal være om lag 200 kroner tonnet for CO2.

– Oppsummert kan man si at den norske månelandingen ikke behøver å avlyses, men det haster å bygge fullskala. Dette blir nå et kommersielt produkt, det garanterer de to gigantbedriftene som nå går i allianse for å utnytte Sargas-teknologien, sier Henriksen.

Men på Mongstad er det fortsatt langt igjen. Statens selskap for CO2-håndtering, Gassnova, avviser likevel at det er valgt feil renseteknologi der. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier til Aftenposten at det på Mongstad gjøres et omfattende arbeid for å kvalitetssikre aktuelle teknologier.

– Jeg vil ikke gå inn i konkrete vurderinger av enkeltteknologier, sier Riis-Johansen.

 

Saken fortsetter under annonsen