Maktkampen

Publisert: 14. juni 2002 kl 15.15
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Mai 2001

FIFAS markedsføringspartner ISL-ISMM går konkurs. KirchMedia GmbH overtar alle TV-rettigheter til VM i 2002 og 2006. Markedsføringsarbeidet overlates til nyetablerte FIFA Marketing AG. Rykter om at ISL- konkursen har kostet FIFA mer enn presidenten vil innrømme.

Juli 2001

På FIFAs ekstraordinære kongress i Buenos Aires kan Sepp Blatter avvise krav om granskning av finansene etter støtte fra forsamlingen.

Desember 2001

Blatter avviser en ny gjennomgang av FIFAs finanser. På grunn av fravær støtter bare 11 medlemmer av eksekutivkomiteen kravet.

Januar 2002

Saken fortsetter under annonsen

På Football Expo i Cannes kunngjør Blatter at han stiller til gjenvalg som FIFA-president. UEFA-president Lennart Johansson og et flertall i eksekutivkomiteen krever en intern gjennomgang av FIFAs finanser. De første signalene om at president Issa Hayatou i det afrikanske fotballforbundet vil stille mot Blatter i presidentvalget. Hayatou er en av dem som utgjør flertallet mot Blatter i eksekutivkomiteen.

Februar

Sepp Blatter hevder han har støtte fra en majoritet av medlemmene i FIFA. «Jeg har fått brev fra 112 av 204 land som viser sin støtte,» sier han. FIFA offentliggjør en rapport fra KPMG, som viser at tapet fra ISL-kollapsen er 30 millioner dollar. Anklager om bestikkelser ved valget i 1998 fremsettes av somalieren Farrah Addo i Daily Mail. Blatter får senere en rettsordre på at Addo ikke får gjenta anklagene i Sveits.

Mars

Lennart Johansson forteller media at han tjener 1,3 millioner kroner i året, mens Sepp Blatter nekter å opplyse om hvor mye han tjener. FIFAs eksekutivkomité bestemmer at en intern ad hoc komité skal undersøke FIFAs finanser, og Blatter kommer med antydninger om at han ønsker å redusere Europas posisjon i eksekutivkomiteen - fordi dagens sammensetning gjør det vanskelig for ham å arbeide. Kamerunske Issa Hayatou bekrefter at han stiller mot Blatter i presidentvalget. Blatter innkaller til ekstraordinær kongress i Seoul 28. mai, dagen før den vanlige kongressen, for «å vise at FIFAs finansielle situasjon er gjennomsiktig og i orden».

April

KirchMedia GmbH går konkurs. Beholder imidlertid VM-rettighetene ved å flytte to underselskaper til Sveits. Konkursen medfører at rettighetene for VM 2006 kan bli kjøpt opp og solgt på nytt. Blatter suspenderer den interne granskingskomiteen på grunn av påstått «konfidensialitetsbrudd.» Presses imidlertid til å innkalle til møte 3. mai for å diskutere avgjørelsen. Blatter krever at generalsekretær Michel Zen-Ruffinen kommer med sine anklager skriftlig, etter at Zen-Ruffinen har sagt at presidenten stoppet den interne granskingen for å hindre at han vitnet. På UEFAs kongress i Stockholm velges Blatter-vennlige Michel Platini og Gerhard Mayer-Vorfelder til å erstatte Blatter-motstanderne Per Ravn Omdal og Antonio Matarrese på FIFAs eksekutivkomité. Om sveitseren gjenvelges som president, vil dette gjøre det vanskeligere for Blatters motstandere i fremtiden. Blatter forsikrer på kongressen at han ikke vil redusere Europas innflytelse i FIFA.

Saken fortsetter under annonsen

Mai

På et møte i FIFAs eksekutivkomité presenterer Zen-Ruffinen en 30-siders rapport med alvorlige korrupsjonsanklager mot Sepp Blatter. På det samme møtet løftes suspensjonen av den interne granskingskomiteen, men den får ikke fortsette arbeidet før etter presidentvalget. Lennart Johansson og ti andre medlemmer av eksekutivkomiteen i FIFA leverer et søksmål mot Blatter til en sveitsisk rett. Blatter presenterer en 30-siders rapport hvor han forsvarer seg mot Zen-Ruffinens anklager. Valg av president 29. mai på FIFA-kongressen i Seoul, Sør-Korea.