Må selv snu utviklingen

Publisert: 20. mai 2003 kl 13.11
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Hyttnes tror at denne indikatormålingen viser at folk i stadig større grad tar inn over seg den negative utviklingen vi har for øyeblikket. Og at dette i stor grad tilsier at vi kan vente oss en noe dempet etterspørsel i tiden fremover.

- Signaler om at man nå står ovenfor et mer avdempet boligmarked bekrefter nok også dette, sier Hyttnes.

- Hva tror du skal til for at forventningene til fremtiden skal snu?

- Folk må nok få en oppfatning om at arbeidsledigheten reduseres. Og i tillegg, selv om det nok betyr mindre, at man får en større grad av nyetableringer, sier han.

Der mener han at næringsutviklingen fremover er sentralt.

- Vi har over lengre tid bygget ned det konkurranseutsatte næringslivet, ikke bare industrien, men spesielt den tjenesteytende delen - der hvor veksten er sterkest. For at dette skal snu må det komme en totalpakke med mer fordelaktige rammebetingelser. Blant annet en større satsing på kompetanseutvikling, hvor våre investeringer ligger betydelig under våre konkurrenter. Nå kan vi nok få litt drahjelp hvis den negative utviklingen i utlandet snur, men det er langt fra nok dersom vi ikke klarer å satse mer på egen næringsutvikling, forklarer Hyttnes.

PARADOKS

Saken fortsetter under annonsen

- Nedgangen for landet er nok relatert til den strømmen av negative meldinger vi har fått tidligere, og som har fortsatt den senere tiden. Folk skjønner at vi står foran store utfordringer. Da er det egentlig et forståelig paradoks at man har større tiltro til sin egen økonomi. Mange er fortsatt relativt sikre på å beholde jobbene sine. Med lønnsoverhenget fra 2002, som tilsier at man kan forvente en reallønnsvekst på 2,5 prosent i løpet av året, og stadige rentenedganger gjør nok at mange tror at 2003 blir et godt år for forbrukerne, fortsetter Hyttnes.

- Hvorfor faller da oppfatningen av egen økonomien siste år?

- Det er vanskelig å si hva som er grunnen til inntrykket om at økonomien har forverret seg i året som gikk. For gjennomsnittshusholdningene har faktisk bedret økonomien sin det siste året. Men det kan være at det er den generelle pessimismen som slår inn på denne indikatoren. I denne sammenhengen har nok arbeidsledighetstallene veldig tyngde. Det er usikkert hvor mye folk flest får med seg av andre nøkkeltall, men negative arbeidsledighetstall slår nok kraftigst ut, avslutter han.