Lund må forklare

Publisert: 23. september 2008 kl 10.22
Oppdatert: 24. september 2008 kl 13.11

Lørdag skrev Dagens Næringsliv om hvordan samarbeidet mellom StatoilHydro, Gazprom og franske Total er organisert i et postboksselskap i skatteparadiset Zug i Sveits. De tre selskapene samarbeider om utviklingen av det gigantiske gassfeltet Shtokman i Barentshavet. I tillegg til å bruke et skatteparadis for selskapet Shtokman Development Ag, bruker selskapet mellommannen Ivo J. Bechtiger som forretningsfører. Bechtiger er involvert i flere kontroversielle nettverk av skatteparadisselskaper for Gazprom. Tidligere skal han ha vært involvert i transaksjoner med afrikanske statsledere som ble etterforsket i samband med den såkalte Elf-saken på 90-tallet, skriver Dagens Næringsliv. Etter oppslaget i DN, ber styreleder Svein Rennemo i StatoilHydro, konsernsjef Helge Lund om en orientering.

- Jeg har lest artikkelen i DN på lørdag, men ønsker ikke gi noen nærmere kommentar om dette nå. Først vil vi få en nærmere orientering fra ledelsen om de ulike elementene i historien, sier Rennemo til DN.

Shtokman Development er i første omgang satt opp med 750 millioner kroner i aksjekapital. StatoilHydros andel på 180 millioner kroner ble satt inn på konto Credit Suisse i Zürich i februar i år.

Etter oppslaget i Dagens Næringsliv lørdag, rykket StatoilHydro i går ut med et motsvar i 7 punkter på sine nettsider.

- Sveits er valgt som et nøytralt land med et velutviklet rettssystem og klare retningslinjer knyttet til selskapslovgivning. Valget er ikke gjort ut fra skattemessige hensyn. Selskapet Stokman Development Company vil bli beskattet i Russland, der den operasjonelle virksomheten til selskapet i alle hovedsak vil bli gjennomført, skriver selskapet.

Videre understrekes det at mellommannen Ivo J. Bechtiger er sjekket på forhånd og at han vil ha en svært begrenset rolle.

Saken fortsetter under annonsen