Fra venstre adm. dir. Stein Lier-Hansen, Norsk Industri, observatør ved Riksmeklingsmannens kontor Nils Dalseide, Riksmeklingsmann Kari Gjesteby, forbundsleder Arve Bakke, Fellesforbundet.

Lønnsoppgjøret i havn

Publisert: 11. april 2010 kl 12.06
Oppdatert: 14. april 2010 kl 10.16

Ca. klokken 11.00 søndag ble partene enige.

Det blir ingen industristreik. Hvis partene ikke hadde blitt enige, ville 50 000 personer blitt tatt ut i streik i første omgang.

Resultatet

Partene er enige om 1 krone i lønnstillegg til ansatte som også har rett til lokale forhandliger. De som ikke har slik rett, får 1,5.

Det er også enighet om å sette av 50 øre per arbeidstaker til en likelønnspott fra 1. juli 2010.

Overenskomstene

Det er Verkstedsoverenskomsten (VO) og fire andre industrioverenskomster - Nexansoverenskomsten, Teknologi- og Dataoverenskomsten, Teko-overenskomsten og Kartonasjeoverenskomsten - det nå er oppnådd enighet om. Avtalen går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer.

Saken fortsetter under annonsen

Tvil til det siste

Helt til det siste var det tvil om det ville lykkes å nå fram til en anbefalt avtale. - Forhandlingene har igjennom sentralt tillegg, overheng og andre justeringer på overenskomsten gitt en ramme på 1,95 prosent. Med bakgrunn i den svært vanskelige situasjon som bedriftene er i, håper vi på svært begrensede lokale tillegg, for å sikre at lønnsglidningen igjennom året bryter med de siste års nivå. Norske industribedrifter er ennå ikke over konsekvensene av den internasjonale finanskrisen. Mange bedrifter sliter med en vanskelig markedssituasjon. Derfor er det avgjørende viktig at lokale forhandlinger holdes innenfor stramme rammer og at de kommende lønnsoppgjørene i både privat og offentlig sektor følger frontfagoppgjøret, slik at vi unngår nye omdreininger på kostnadsspiralen for norske, konkurranseutsatte virksomheter. Lønnsforskjellen mellom Norge og konkurrerende land er fortsatt bekymringsfullt stor, sier Lier-Hansen.

Brev til regjeringen

Partene sendte i sluttfasen av forhandlingene et felles brev til Regjeringen, der man understreket at Norsk Industri og Fellesforbundet ønsker et forsterket samarbeid for et seriøst og velfungerende arbeidsliv. Svaret fra Regjeringen kom prompte, i form av et brev fra statsråd Hanne Bjurstrøm. I brevet bekrefter statsråden at Regjeringen vil ta initiativ overfor partene for å starte en dialog med sikte på å utforme treparts bransjeprogrammer som fremmer et seriøst og velfungerende arbeidsliv i særlig utsatte bransjer.

- Industriens parter - arbeidstakere og arbeidsgivere - har lang tradisjon for i fellesskap å jobbe for seriøsitet i arbeidslivet. Vi vet at dette faktisk er et konkurransefortrinn for industrien. I de bransjer der man ikke er kommet like langt, kan et forpliktende og langsiktig samarbeid om seriøsitet gi et positivt bidrag til et bedre arbeidsliv, påpeker Stein Lier-Hansen.