Lønnsom Kitron-etablering
Han poengterer at produksjonen i lavkostlandet genererer utviklingsoppgaver for selskapet i Norge og Sverige, ganske enkelt fordi de produktene som skal produseres til lave kostnader skal utvikles. Utviklingen skjer i Norge og Sverige. Hvis selskapet ikke hadde etablert seg i et lavkostland, ville det ikke vært konkurransedyktig for den type produkter som fremstilles på fabrikken i Litauens nest størst by, Kaunas. De hadde vært ute av akkurat den businessen.
Kitron er involvert i hele produktsyklusen, fra ide til ferdig markedsført vare. Selskapet utvikler gjerne produkter i samarbeid med kundene. Fabrikken i Litauen fungerer som underleverandør til Kitrons norske og svenske selskaper, mens 30 prosent av omsetningen går direkte til kunder.
Bedriften kjøpte et lite firma med syv ansatte i Litauen i 2001. I dag er det 160 ansatte der, og målet er 200 ved utgangen av 2004. 13 prosent av verdiskapningen skjedde i Litauen i 2003. Målet for 2004 er 20 prosent.
Jurs forteller at arbeidskraften i Litauen er stabil og sykefraværet er bare én prosent. Kitron har beholdt det merkantile ansvaret i Skandinavia. Her holder også selskapets 180 utviklingsingeniører til. Den produksjon som foregår i Skandinavia er sterkt automatisert. Jurs sier det har vært svært viktig at de har etablert en synkron IT-plattform i hele konsernet. På den måten har de fullt innsyn i produksjonen i Litauen. Kvalitetsstandarden er den samme som i Skandinavia, fabrikken er laget ganske lik de i Skandinavia og svære produksjonslinjer er flyttet over. Dette gjør at arbeiderne som er trenet i Skandinavia kjenner seg igjen når de er tilbake i Litauen.
- Det var også viktig at vi hadde en norsk administrerende direktør der borte som var limet mellom miljøet i Litauen og den norske ledelsen, sier Jurs.