Lønner seg å være rampete
Norges Banks beslutning om å sette ned renten med 0,5 prosentpoeng, til 2,5 prosent favoriserer låntakere og straffer alle som har penger i banken. Jo høyere lån man har, jo mer tjener man på det.
De som lever etter gamle dyder om sparsommelighet og forsiktighet blir ikke tatt hensyn til.
Gjedrem har andre hensyn å ta. Lav rente skal lokke folk til å bruke mer og forsiktige bedriftsledere til å investere mer.
Fristelsen
Livet er for mange mer risikabelt nå enn for et halvt år siden. Mange kan miste jobben sin. Nettopp derfor er mange mer forsiktig med pengebruken enn før. Bedrifter taper markeder, og er derfor mer forsiktige med å investere.
Jo større fortjenestemulighet en bedrift har på en investering, jo større sjanse er det for at den velger å satse. Lavere rente fungerer på samme måte som høyere inntekt. 1000 kroner i lavere kostnad gjør samme nytte som 1000 kroner mer i inntekt. Det er dette Gjedrem satser på skal friste bedriftsledere til å våge mer.
Det er imidlertid en liten forskjell, og den er viktig. Det er større sannsynlighet for at en positiv avkastning på en velfundert investering skal holde seg enn for at renten skal holde seg unormalt lavt lenge. Og det vet bedriftslederne.
Ny fare
Så langt virker det som om rentenedsettelsene har hatt større innvirkning på husholdningens forbruk enn på bedriftenes villighet til å bruke penger. Hverken varehandelen eller boligomsetningen er hittil blitt rammet så hardt som de fleste økonomer forventet.
De som bruker over evne lærer seg at de blir reddet av Staten når de ikke får svi som de normalt skulle ha gjort. De som bør nedbetale gjeld drøyer kanskje med det fordi renten gir dem bedre rå. Den som tydeligst advarer mot dette er Nordeas sjeføkonom, Steinar Juel, som før Norges Banks rentemøte advarte om at vi bare skyver problemene foran oss med en så lav rente.
Finansminister Svein Gjedrems svar er at personer med slike innvendinger må se lysere på norsk økonomi enn han gjør. Norges Bank frykter ingen overopphetning av norsk økonomi, men det motsatte. Derfor bidrar Gjedrem til å lette byrdene for de som har brukt for mye på bekostning av dem som har penger i banken.
Rampen har motkonjunkturpolitikken på sin side.