Lokkes over grensen

Publisert: 25. juni 2002 kl 12.15
Oppdatert: 24. januar 2008 kl 10.30

Det norske kontormøbelselskapet sparer trolig flere hundre tusen kroner årlig på å flytte produksjonen 10 mil vekk fra Oslo. Stadig flere norske bedrifter finner ut at svenskene har mer å by på enn systembolag, billig flesk og god kronekurs. Noen kilometer over riksgrensen til Sverige, i det lille tettstedet Töcksfors, har Kontormøbel-Kjempen AS plassert sin produksjon av kontormøbler. Bedriften Kristiania Interiör AB produserer skrivebord, kontorhyller, skap, posthyller og glassdører for det norske og det svenske bedriftsmarkedet. På fabrikken møter vi en fornøyd norsk eier, en minst like fornøyd svensk daglig leder, Allan Dehlin, og fem svenske produksjonsarbeidere.

- Billigere og bedre på alle måter, oppsummerer den norske eieren Kenneth Wilhelmsen som er på ett av sine mange fabrikkbesøk. Han har regnet ut at det er mange penger å spare på å legge produksjonen av sin kontormøbelserie Erkomi til «söta bror» i øst. Tidligere leide Kenneth Wilhelmsens og Bjørn Dahls fem år gamle bedrift fabrikklokaler blant annet i nærheten av Drammen i Norge.

- På den tiden slet vi med leveringen. Det gikk for sent. Derfor dukket tanken på å etablere vår egen produksjon. Vår svenske samarbeidspartner holder til i Karlstad. Ved å etablere oss i Årjäng, produserer vi midt imellom våre utsalg og sparer både tid og penger, sier Wilhelmsen.

- IKKE MULIG I NORGE

Det er mange forhold, og ikke minst tilskudd, som gjør det lønnsomt for Kontormøbel-Kjempen å produsere sine møbler i nabolandet. Kenneth Wilhelmsen oppsummerer gjerne: - Vi har fått alle investeringer i fabrikken 20 prosent rimeligere, lønnsutgiftene er 25-30 prosent lavere og husleien er halvparten av norske leiepriser. I tillegg tilbyr kommunen rabatt på husleie i industrilokaler som de selv eier: 50 prosent det første året og 75 prosent det andre året. Først det tredje året betaler leietaker full pris. De seks ansatte ved Kristiania Interiör måtte læres opp på nye maskiner. En periode på seks måneder regnes som utdanning, og det lokale arbeidskontoret betaler 30-40 prosent av flere av de ansattes lønn i denne perioden. Dersom det norske eierselskapet på sikt ønsker å kjøpe produksjonslokalene, har kommunen gitt dem en opsjon på å overta.

Kenneth Wilhelmsen er ikke i tvil: I hjemlandet ville Kontormøbel-Kjempen ikke hatt råd til å starte en produksjonsbedrift. Før de startet produksjonen i Sverige, sjekket eierne også ut muligheten for å produsere møblene i Øst-Europa. Også her var det store penger å spare, men leveringstiden ble for lang.

- Skulle vi få dette til, måtte vi utenlands. Bare å leie lokaler i en oppstartfase på et sentralt sted i Norge, ville trolig tatt livet av oss. Det er jo egentlig ganske dumt.

Saken fortsetter under annonsen

- Stadig flere norske bedrifter flytter, slik som dere, produksjonen utenlands. Hva sier det om næringslivspolitikken i Norge?

- Jeg er skuffet over at politikerne stagger gründere som vil satse tid og penger. Mange møter for stor motstand, liten tilrettelegging i en oppstartperiode og masse byråkrati. Og så må de gi opp, sier Kenneth Wilhelmsen. - Både norske kommuner og politikere bør lære av de svenske småkommunene når det gjelder næringsvirksomhet. De har innsett verdien av å støtte og tilrettelegge for industribedrifter.

GÅR I PLUSS

Mens det generelt går utforbakke med salget av kontormøbler i Norge, sier Kontormøbel-Kjempen at de tjener penger. Selskapet omsatte for nærmere 17 millioner kroner i fjor. I år ventes en vekst på 13 prosent, blant annet takket være billigere produksjon. Neste år er det budsjettert med 15 prosent vekst.

Fabrikken i Töcksfors produserer så det suser. Den norske eieren hadde budsjettert med underskudd de to første årene. Etter seks måneders drift går regnskapet i break-even. - Summen av mange forhold, men først og fremst at vi klarer å holde utgiftene nede her i Sverige, gjør at vi går raskere i pluss enn vi hadde håpet på, sier en storfornøyd Wilhelmsen.

Ved hjelp av den lokale banken, Vestre Värmland Sparebank, og en velvillig innstilt kommune, startet produksjonen opp i mars i år. To millioner kroner investerte Kontormøbel-Kjempen i blant annet nye maskiner. Forholdene er ikke større i dette området enn at bankens representanter ennå stikker innom for å høre hvordan det står til.

Kristiania Interiör er ikke den første norske bedriften som holder til i disse lokalene. I 1998 flyttet det første norske selskapet, Kristiania Entreprenør, inn i lokalene for å produsere glassvegger til kontorhus. Inntil da sto produksjonslokalene tomme. Men produksjonen gikk ikke så bra som de norske eierne kunne ha ønsket, og kommunen jaktet på nye samarbeidspartnere. For ett år siden ble kontrakten med Kontormøbel-Kjempen underskrevet, og selskapet overtok også produksjonen av glassvegger.

Saken fortsetter under annonsen

SKRYTER AV KOMMUNEN

Om mottakelsen de har fått av Årjäng kommune, er den norske eieren full av beundring. Etter at selskapet tok kontakt med kommunen i fjor høst for å høre hva de kunne tilby, ble de strakt invitert over og reiste så rundt sammen med næringslivssjefen i kommunen for å se på lokaler.

Også Allan Dehlin berømmer kommunen for at den er «etablerervennlig». Kommunen mottar statlig støtte for å legge forholdene til rette for nyetablering i området.

- Hva synes du om å være norskeid?

- Det kunne ikke vært bedre. I forhold til en svensk eier tror jeg nordmennene er mindre bekymret. Nordmenn ser løsninger der svenskene ser problemer, skryter Dehlin.
UTVIDER
Fordi det går så bra, utvider Kristiania Interiör med både flere ansatte og større lokaler. Selskapet investerer nesten halvannen million for å kjøpe en ny maskin.

- Når vi får den nye maskinen, ønsker vi å knytte til oss andre norske bedrifter som også vil produsere rimeligere i Sverige, sier Kenneth Wilhelmsen. Fra mars neste år skal også monteringen av kontormøblene flyttes til Töcksfors.

Men utsalget av både nye og brukte kontormøbler skal fremdeles foregå i den 4000 kvadratmeter store butikken på Ulven i Oslo, i Follo og på sikt også i Drammen. Ennå har ikke selskapet profilert seg i Norge. Men på lista over kunder som har møbler fra Kontormøbel-Kjempen finnes navn som Nymann & Schultz, Posten, Politiet i Ski og It works.

Saken fortsetter under annonsen