Innsatsen for de arbeidsledige blir en av hovedsakene for Roar Flåthen og LO før høstens stortingsvalg.

LO krever løft for de ledige

Publisert: 13. mai 2009 kl 15.30
Oppdatert: 14. mai 2009 kl 14.57
- Det er de ledige som må bære byrden ved finanskrisen. De som beholder jobben, vil nyte godt av reallønnsvekst, sier LO-leder Roar Flåthen.
Fellesforbundets leder Arve Bakke fremmet to konkrete krav i sin tale til kongressen tirsdag: Fjerning av ventedagene og økte dagpengesatser. Flåthen vil foreløpig ikke si hva han mener om disse konkrete kravene.
- Først må kongressen si sitt på fredag. Men at det kommer klare signaler fra LO på dette området, er helt sikkert, sier han.
Innsatsen for de arbeidsledige var en av hovedsakene da Roar Flåthen onsdag redegjorde for LOs nye krav til en rødgrønn regjering.
Saken fortsetter under annonsen
- Det aller viktigste kravet er arbeid til alle. Regjeringen må sørge for å skape nye arbeidsplasser og sende ledige raskt ut i arbeid, sa LO-lederen i sin tale.
Kravliste
- Den største utfordringen for fagbevegelsen akkurat nå, er å unngå en borgerlig regjering etter valget. En slik regjering vil endre arbeidsmiljøloven, reversere tiltak mot sosial dumping og redusere fagbevegelsens innflytelse, mener Flåthen.
Men LO-lederen understreker at de rødgrønne heller ikke kan ta for gitt at de får fagbevegelsens helhjertede støtte i valgkampen. Med statsministeren i salen varslet Flåthen en rekke «tøffe krav» som LO forutsetter gjennomført i løpet av neste periode.
Saken fortsetter under annonsen
Blant hovedkravene fra LO er økt innsats for likelønn mellom menn og kvinner, større satsing på fornybar energi, rett til heltidsarbeid, krav om etter- og videreutdanningsreform, styrket kommuneøkonomi og ingen endring av sykelønnsordningen.
- Den som vil ha LO på lag må holde fingrene fra fatet når det gjelder sykelønnsordningen, sa Flåthen.
Stoltenberg lovet Flåthen å gjøre sitt ytterste for at arbeidsgiverne fortsatt skal være med på spleiselaget som sikrer sykelønnsordningen.
Saken fortsetter under annonsen
- Men det er ingen tvil om at landets arbeidstakere skal ha full lønn under sykdom, sier han.

Tiltaksplasser

Stoltenberg besøkte LO-kongressen onsdag for å kvittere ut valgløftene han ga for fire år siden. Statsministeren kom også med en liten lekkasje fra revidert nasjonalbudsjett, som kommer på fredag: Regjeringen lover 5.000 nye tiltaksplasser.
- Arbeidsmarkedstiltak har ufortjent dårlig omdømme. Mange ser på ordningen som et slags venterom for folk som ikke får seg jobb. Men disse plassene er veldig viktige. Vi snakker egentlig om broen tilbake til yrkeslivet, sa han.

Regnskap

Ifølge LO er den norske regjering alene om å legge fram et fagligpolitisk regnskap for arbeidstakerorganisasjonene. Og Ap-medlemmet Flåthen la ikke skjul på at han mener de rødgrønne er langt bedre for landets arbeidsfolk enn en borgerlig regjering, som han hevder vil bli sterkt farget av Frps politikk.
Saken fortsetter under annonsen
- Bondevik-regjeringen førte en politikk for de rike og velstående, og var på lag med arbeidsgiverne. Jeg er redd for at en ny borgerlig regjering vil gjøre enda mer enn sist, sier LO-lederen.
LO har gjennomført en medlemsdebatt som har gitt over 63.000 politiske og faglige innspill fra de fagorganiserte. Innspillene skal samles til en kravliste og oversendes alle norske partier før valget. For fire år siden talte kravlista 58 punkter. LO fikk svar fra alle partier, med unntak av Frp og Høyre. (©NTB)