Lindex-sjef søker menn

Publisert: 25. juni 2002 kl 11.27
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Kleskjeden Lindex AS har lenge satset på å rekruttere kvinner til lederstillinger. Få andre selskap kan skryte av flere kvinner på topp: I administrerende direktør Elisabeth Peregis ledergruppe er 6 av 11 personer kvinner og halvparten av alle styremedlemmene er også kvinner (3 av 6 er kvinner). I løpet av det siste året har Lindex rekruttert to nye kvinner til den norske ledelsen.

Kundekretsen til klesskjeden som selger klær til kvinner, ungdom og barn er kvinnedominert, og har vært opptatt av at dette må gjenspeiles på alle nivåer, ikke minst i ledelsen og i styret. Nå får selskapet uttelling for sitt målbevisste arbeide for å fremme og satse på kvinner: Nylig ble den norske delen av den svenske kleskjeden kåret til en av Norges beste bedrifter for sin innsats med å rekruttere kvinner inn i sitt styre og ledelse. Lindex har også klart å utvikle organisasjonen med tanke på kvinner og mangfold, mener Rådet for Ledelse Likestilling og Mangfold som for annen gang har rangert Norges 250 største bedrifter. Lindex deler æren med oljeselskapet Phillips og bedriften COOP Økonom.

- For bedriften og kjeden er mangfold, etisk forankring og miljøansvar nedfelt som avgjørende strategiske perspektiver. I Norge er bedriften opptatt av å satse langsiktig på mangfold, og er opptatt av at sammensetningen av personalet og ledelsen skal gjenspeile det lokale miljøet av kunder. Anvendelse av kvinners kompetanse er det første synlige tegn på mangfoldstenking, og bedriften har den høyeste prosentandel kvinner i toppledelse vi har registrert på de to årene vi har rangert selskapene, sier næringsminister Ansgar Gabrielsen som delte ut prisene til vinnerne. Og så la han til - Og til å utvikle vekst og forretningsutfordringer har bedriften ansatt en kvinnelig administrerende direktør på 30 år.

ALDER INGEN HINDRING

I fjor høst ble svenske Elisabeth Peregi hodejeger fra interne rekker for å lede selskapet i Norge. Lindex er den tredje største kleskjeden i Norge, men nr. to når det gjelder omsetningsvekst siste år. Et drøyt halvt år etter at hun tiltrådte i stillingen, mottar hun stolt en pris for at selskapet blant annet ikke overser halvparten av befolkningen når de skal bekle topplederstillingene.

Peregi har allerede klatret raskt i Lindex-konsernet i Sverige. Hun har vært både controller for de svenske butikkene og regionsjef for Lindex sitt butikknett i Sør-Sverige. 29 år gammel fikk hun tilbud om topplederjobben i Norge.

- Det er en stor utfordring å overta i Norge. Jeg tror valget falt på meg fordi jeg både har jobbet på hovedkontoret og ute i driften. For å lykkes, må man ha en forståelse av hvordan butikken fungerer, sier Elisabeth Peregi beskjedent. Hun karakteriserer Lindex som et selskap som løfter frem medarbeidere som er dyktige, uansett alder, kjønn og bakgrunn. At hun ikke hadde fylt 30 år, var kvinne og utenlandsk bakgrunn da hun ble satt til å lede et selskap med 1000 ansatte, var ikke et tema for ledelsen i Lindex AB i Sverige, tror hun.

Saken fortsetter under annonsen

I fjor omsatte Lindex i Norge for ca. en milliard norske kroner. Hva resultatet blir ved årsoppgjøret i august/september i år, vil ikke Peregi røpe.

Lindex-sjefen fikk sin første lederjobb som 23-åring. Da ble hun restaurantsjef i et Scandic-hotell. Siden fulgte flere lederjobber i Scandic, før hun begynte i Lindex-konsernet for fire år siden. I dag pendler hun mellom hybel i Oslo og kjæresten i Göteborg.

JAKTER PÅ MENN

Lindex synes at det er viktig å ta vare kompetansen til de ansatte, at toppledelsen også skal gjenspeile hvem som er kundene - nemlig kvinner (Lindex selger ikke herreklær).

- Vi har 95 prosent kvinnelige ansatte i selskapet. Da er det naturlig at kvinner også slipper til på toppen, sier Elisabeth Peregi. På grunn av kvinnedominansen spesielt ute i butikkene, forsøker hun å rekruttere menn til å jobbe for Lindex. Og i stillingsannonsene oppfordres menn til å søke på ledige jobber. Ingen av butikksjefene i de 88 butikkene i Norge er menn.

Lindex-konsernet har vedtatt en mangfoldsplan for å bedre kjønnsbalansen i selskapet.

- Vi forsøker også å rekruttere mennesker med utenlandsk bakgrunn, slik at butikkene som ligger i områder der mennesker fra mange ulike nasjonaliteter bor, skal gjenspeile miljøet rundt seg, sier Peregi.

Saken fortsetter under annonsen

- Hva blir den største utfordringen i Norge?

- Bortsett fra å få til et godt, økonomisk resultat, blir det å få alle Lindex-ansatte til å tenke på samme måte, skape en enda tydeligere Lindex-kultur. De ansatte må tenke og agere Lindex, sier direktøren. Hun synes det er viktig at også hun selv kjenner de norske butikkene. Og allerede har hun vært på besøk hos 75 prosent av dem.