Lever fett på sport og syndebukker

Publisert: 20. januar 2009 kl 10.16
Oppdatert: 21. januar 2009 kl 09.56

Det fastslås i en doktorgradsavhandling av Mona K. Solvoll fra Handelshøyskolen BI. Hun har studert hvordan NRK har endret seg fra begynnelsen av 1960-tallet og fram til våre dager.

- Uten sporten ville ikke NRK ha vært der de er i dag. NRKs satsing på sport er en av årsakene til at kanalen fortsatt har et så sterkt grep om publikum, hevder Solvoll.

I 1963 var fjernsynsoverføringen av Cupfinalen i fotball for menn preget av overføring og dokumentasjon. Kameraet var en "flue på veggen", som passivt sendte og dokumenterte det som skjedde ute på gressmatta.

Nå griper mediene aktivt inn i sendingene, og redigerer begivenheten ved å sende nærbilder av situasjonene på banen, med fokus på syndebukk, offer og dommeren.

Tilpasset

Ifølge Solvoll har NRK tilpasset seg nye krav, både eksternt og internt, men samtidig bevart sin legitimitet som allmennkringkaster i forhold til både politikere og publikum.

- For NRK er det viktig å bevare sin rolle som allmennkringkaster, understreker Solvoll.

Saken fortsetter under annonsen

For å overleve som allmennkringkaster, må NRK gjennomføre aktiviteter og endringer som utfordrer institusjonens posisjon hos politikere og publikum. Ifølge Solvoll har NRK evnet å balansere stabilitet og nødvendige endringer.

Fjernsynsoverføringene av cupfinalen i fotball for menn har alltid spilt en viktig rolle for å produsere og reprodusere de underliggende verdiene og strategiene til NRK, hevder medieforskeren.

Ifølge Solvoll har Sporten vært NRKs lokomotiv i målet om å skape legitimitet både i forhold til den politiske konteksten og i forhold til publikum, både før og etter monopolets fall.

Flaggskipet

Hovedutviklingen for selve produksjonspraksisen for fjernsynssport ser ut til å ha gått fra en situasjon hvor sportsbegivenheten sto i sentrum til en praksis hvor seernes opplevelse av sportsbegivenheten ble viktigere. Fotball på TV har gått fra å være en fotballbegivenhet til å bli en fjernsynsbegivenhet.

Sportsoverføringene har ifølge Solvoll til enhver tid posisjonert seg "korrekt" i forhold til den rådende programpolitikken i NRK. Produksjonspraksisen til sporten har klart å balansere kravene til underholdning, folkeopplysning, nasjonsoppbygning og objektiv journalistikk.

TV-sporten har tilpasset seg for til en hver tid å legitimere sin egen eksistens både i forhold til radiosendinger, andre programmer, økonomiske hensyn, publikums ønsker og behov og NRKs overordnede strategi, hevder Solvoll.

Saken fortsetter under annonsen