Lettvinte løsninger

Publisert: 7. desember 2003 kl 12.45
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Gjennom nettstedet firma.no har Loranger siden 2001 hjulpet flere tusen etableringslystne på vei med planene sine. Forretningsidéen er enkel og høres idealistisk ut: Målet er å hjelpe bedrifter mot stiftelse og utover i startfasen, gjennom gode råd, kurs, og de rette programmene for de rette formålene. Inkludert regnskap.

- Det er en regnskapstest på nettstedet, hvor man kan teste om man klarer å føre sitt eget regnskap, forteller Loranger, som også akkurat har lansert en abonnementstjeneste som lar brukerne kommunisere med en regnskapsfører via e-post.

- Jeg har hatt mange henvendelser om dette. Nå har jeg også underskrevet en kontrakt med Avendo, som blir det nye økonomisystemet firma.no skal selge, avslører han overfor Økonomisk Rapport.

PÅ HELTID

Fra 1. juli begynte Loranger å arbeide med firma.no på heltid. Han har i dag 20.000 unike brukere innom sidene i måneden, over 5500 har registrert seg i hans brukerlounge, og mer enn 3000 personer har tatt e-postkurset i nyetablering.

For Audun Gusgård i Varme- og Energiservice AS på Hønefoss, en fersk bedrift som selger varmepumper og andre produkter innen oppvarming, var det prisen som ble avgjørende.

- Jeg var på utkikk etter et system for fakturering og regnskap, og brukte nettet for å lete, i tillegg til å høre på råd fra importører. Jeg fikk tilbud fra Mamut, men etter intern krangling falt vi ned på Matrix, løsningen til firma.no, forteller han til Økonomisk Rapport.

Saken fortsetter under annonsen

- Prisen var viktig, det er ikke til å legge skjul på. Tilsvarende system hos Mamut kostet tre ganger så mye, i tillegg hadde det noen funksjoner vi ikke trengte, mener Gusgård.

Problemet for mange små bedrifter, som Gusgårds med fem ansatte, er nettopp å finne systemer som ikke har for mange unødvendige funksjoner. Bedrifter Økonomisk Rapport snakket med i forbindelse med denne artikkelen, nevnte også flere av aktørenes høye takster for oppgraderinger og support som et problem - særlig i en oppstartfase med laber likviditet.

VIL UNNGÅ FEILENE

- Det ligger nok mye idealisme bak dette, helt klart. Nyetablerte gjør de klassiske feilene igjen og igjen, de har ofte ikke erfaring innen regnskap og går altfor fort til investering av et system, før de finner ut at dette ikke er så lett. Deretter går de til regnskapsfører, forklarer Trond Loranger.

Den utdannede ingeniøren innen data har selv tidligere erfaring fra å etablere en bedrift, og følte da det var behov for et sted som kunne fortelle gründerne eksakt hva det er nødvendig å tenke på.

- Jeg vil lede de inn i den rette prosessene fra starten av. Firma.no skal hjelpe dem gratis frem til etablering, med ferdigutfylte blanketter fra Brønnøysund, stiftelsespapirer og lignende. Med dette skal vi oppnå goodwill hos kundene, og når de registrerer seg og har investeringsbehov, er vi der, fortsetter gründeren, som ser sitt markedssegment som nyetablerte og bedrifter med fra null til ti ansatte.