Lettere å få erstatning

Publisert: 7. april 2008 kl 16.44
Oppdatert: 8. april 2008 kl 11.00

EU-kommisjonen bemerket i sin Grønnbok om disse forholdene i 2005, at det i de fleste EU-landene eksisterer hindre som avskrekker forbrukere og bedrifter fra å gå til retten for å kreve erstatning.

Hvitboken inneholder derfor forslag til hvordan adgangen til å gå til søksmål blir mer effektiv, samtidig som de europeiske rettssystemene og rettstradisjonene blir respektert. En Grønnbok fra kommisjonen skal stimulere til debatt. En Hvitbok er et handlingsforslag.

At det vises til EUs konkurranseregler, betyr at det vises til EF-traktatens regler om konkurransebegrensning og dominerende stilling, og den skade forbrukere og bedrifter kan bli påført ved misbruk av slike forhold.

Den modellen Europakommisjonen skisserer er basert på prinsippet om at den som lider en skade skal oppnå full erstatning en gang for alle. Andre sentrale anbefalinger i Hvitboken drier seg om adgang til kollektive søksmål, utlevering av opplysninger og at de endelige avgjørelser konkurransemyndighetene har truffet, har bindende virkning for de etterfølgende erstatningssakene.

- Forslagene i denne Hvitbok dreier seg om rettferdighet for de forbrukerne og virksomhetene som hvert år går glipp av milliarder av euro fordi det er bedrifter som overtrer EUs konkurranseregler. De må kunne søke erstatning innen for rammen av et effektivt system som kommer i tillegg til den offentlige rettshåndhevelse, sa EUs kommissær for konkurranse, Neelie Kroes, da Hvitboken ble offentliggjort.

Frist for å fremme innspill til kommisjonens forslag er 15. juli i år.

Saken fortsetter under annonsen