Lehman-kollaps rammer Norge

Publisert: 15. september 2008 kl 12.48
Oppdatert: 16. september 2008 kl 11.40

Fallet i norske boligpriser blir større og lavkonjunkturen sterkere på grunn av kollapsen i USA, tror NHH-professor Ola H. Grytten.
- Signalene har vært ganske tydelige lenge på at dette kunne skje. Det er en klassisk boble, og krisen vokser seg større enn vi har sett hittil: Vi vil se flere tap, og vi vil se større tap. Pessimismen vil spre seg, sier professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole (NHH), Ola H. Grytten til DN.no.
Så langt har Norge vært relativt skånet, men også her vil problemene merkes bedre, mener Grytten.
- Markedet er nervøst, og det er ikke lett å spå hvordan bankkollapsen i USA vil påvirke det internasjonale markedet. Det skal mye til for at norske banker vil nærme seg konkurs. Det er ventet en mild lavkonjunktur i Norge, men jeg tror lavkonjunkturen vil bli sterkere enn ventet. Likevel vil jeg ikke dramatisere situasjonen. Først og fremst er det boligprisene som blir rammet, og boligprisfallet vil nok bli en del sterkere enn man har sett for seg, sier NHH-professoren.

- USA er inne i en finansiell krise. Konjunkturnedgangen er enorm og vil bli større, dette er noe av det verste de har sett. Det er nok den største økonomiske krisen siden 1930-tallet, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen