Lar seg ikke lokke
Sykehusene kan ikke regne med å få hjelp fra tidligere sykepleiere som er lokket over i andre yrker. Selv ikke blant dem som i dag går en svært usikker fremtid i møte innen luftfarten.
- Å gå tilbake til sykepleieryrket vil bli som å komme fra et slott til en gruve igjen. Det sier to SAS-flyvertinner som er blant svært mange som går en usikker fremtid i møte i luften. Elisabeth Gjestad og Åsa Weiland er begge utdannet sykepleiere, men sier det må et enormt lønnsløft for å få dem tilbake til sykepleieryrket.
De to trives svært godt i luften, til tross for harde turnuser og mange døgn hjemmefra. De berømmer den måten SAS tok dem imot på og den inkluderende bedriftskulturen.
- Jeg likte jobben min som sykepleier, men jeg følte aldri at jeg ble satt pris på, sier Åsa Weiland. Hun har flere års erfaring fra medisinsk, kirurgisk og psykiatriske avdelinger ved norske sykehus. Weiland følte også at lønnen som sykepleier ikke sto i forhold til kvalifikasjonene hennes, og hun valgte å si opp sin faste jobb på Aker sykehus og ta jobber gjennom vikarbyrå. Der tjente hun mye bedre, men følte det svært utilfredsstillende ikke å ha noe fast tilholdssted.
- Jeg var så utilfreds at jeg søkte SAS da jeg så de søkte etter flyvertinner. Jeg har følt meg svært velkommen fra første dag i SAS, sier hun, selv om hun nå er svært usikker på om hun er blant dem som får fortsette.
TØRKE STØV
- Jeg ville jobbe med friske mennesker og oppleve noe mer. Selv om jeg trivdes godt som sykepleier, følte jeg at jeg slet mye for lite penger. Det sier sykepleier og flyvertinne Elisabeth Gjestad. Hun sier hun reagerte på at sykepleierne stadig måtte gjøre ting som å tørke støv og rydde og hun likte dårlig den hierarkiske oppbyggingen.
Etter tre år som flyvertinne, har Gjestad bare positive erfaringer. - Jeg får sett mye, jeg ser blide mennesker og jeg blir satt pris på. Dessuten tjener jeg bedre og kan utvikle meg, sier hun. For Gjestad må det et veldig stort lønnsløft til for at hun skal vurdere å gå tilbake til sitt gamle yrke.
- Jeg er glad i utdanningen min, men det er for tøft å jobbe på sykehus. Hvis jeg går tilbake til yrket, kunne jeg tenke meg å jobbe i bedriftshelsetjenesten. Ikke på sykehus, det er for tøft, sier hun.
DRAMATISK MANGEL
Tall Norsk Sykepleierforbund har innhentet fra landets sykehus og sykehjem viser at det i øyeblikket står 7.200 sykepleierstillinger tomme. For ett år siden var tallet 5.500 sykepleiere. Tallene er svært mye høyere enn de Aetat gikk ut med for vel et halvt år siden, rundt 3000 stillinger.
- Det kan skyldes måten vi spør på, for eksempel kan en del sykepleierstillinger være besatt av hjelpepleiere, dermed telles de ikke, sier markedssjef Terje Tønnesen i Aetat. Han sier Aetat merker en klar tendens til økt etterspørsel etter hjelpepleiere og at det er veldig klare signaler på at vikarbyråene brukes mer og mer av sykehusene som gir opp å få tak i ansatte på annet vis.
- Uansett tall har vi et stort problem med å skaffe nok helsepersonell til sykehusene, sier markedssjefen. Aetat anbefaler å utvide jakten på utenlandsk helsepersonell og at dette skal gjelde både sykepleiere og hjelpepleiere.
FLUKT
- Økningen skyldes både at stadig flere sykepleiere flykter fra yrket sitt, flere går over på deltid, og at behovet for sykepleiere øker. Situasjonen er dramatisk forverret og innebærer at noe må gjøres, sier leder av Norsk Sykepleierforbund, Bente Slåtten. Hun mener frustrasjonen aldri har vært større blant medlemmene enn nå.
Første januar overtar staten ansvaret for sykehusene - da får også de sykehusansatte nye arbeidsgivere. I dag ligger spesialsykepleiere på Rikshospitalet og Radiumhospitalet opptil 40.000 kroner over sine kolleger på de fylkesdrevne sykehusene. - Vårt første krav er at vi får en felles tariffavtale fra første januar, sier Slåtten.
216.000 KRONER I LØNN
Slåtten sier utviklingen er så dramatisk og misnøyen blant medlemmene så stor at de ikke kan vente på de vanlige lønnsforhandlingene til våren. - Hvis vi vil ha et offentlig helsetilbud, må politikerne gripe fatt i problemene. Før valget gikk KrF hardt ut for å ta et løft for sykepleierne, og med det nye stortinget har de et flertall bak seg. Vi forventer derfor at de kommer med et skikkelig utspill, sier Slåtten.
En sykepleier har i dag en begynnerlønn på 216.000 kroner, gjennomsnittslønnen ligger på 236.000 kroner. Oppå dette kommer tillegg for turnusarbeid. Sykepleiernes krav er en lønnsøkning på 50.000 kroner à la det lærerne fikk.
Stadig flere sykepleiere tar også jobb gjennom vikarbyråene i stedet for å takke ja til en fast jobb. På den måten får de gjennomsnittlig 75.000 kroner mer i lønn i året. En undersøkelse blant sykepleierstudentene viser at over åtti prosent ikke vil ansettes i det offentlige helsevesenet.
- Vi merker stor pågang etter sykepleiere fra sykehusene som mangler folk, sier daglig leder Jorunn Hommelstad i bemanningsselskapet Pran. De leier ut sykepleiere på kortere og lengre vikariater og de leier ut hele operasjonsteam.
- Vi skjønner godt at sykepleierne heller vil jobbe gjennom vikarbyråene, der de tilbys høyere lønn. Men for staten blir det en dyr løsning, sier Slåtten. I fjor brukte norske sykehus vel 700 millioner kroner i ekstrautgifter til vikarer. Den tariffavtalen forbundet har vært med på å godkjenne for vikarene innebærer en årslønn som ligger 75.000 kroner over de fast ansatte ved sykehusene.
En opptelling forbundet har gjort blant medlemmene viser at 80 prosent av dem er streikeklare dersom ikke politikerne kommer med tilbud om en lønnspakke.
POLITISK FLERTALL
Leder av helse - og sosialkomiteen, Jon Alvheim (Frp) sier partiet vil gå inn for å gi sykepleierne et lønnsløft på 50.000 kroner og hjelpepleierne 30.000 kroner.
- Situasjonen er alvorlig, og vi må gjøre noe for å få tilbake alle de norske sykepleierne som i dag ikke jobber som sykepleiere, sier han. Alvheim viser til at det finnes mellom 10 og 15.000 norske sykepleiere som ikke bruker utdanningen sin og at de må fristes tilbake til sykepleieryrket.
- Hva med rekruttering av utenlandske sykepleiere?
- Det burde være helt unødvendig. Dessuten er det et moralsk dilemma, stort sett trenger landene de kommer fra dem selv, sier han.
Komitélederen sier han nå venter at regjeringen tar et initiativ for å få flere sykepleiere tilbake og han viser til at KrF før valget var pådriver når det gjaldt å tale sykepleiernes sak. Ved statsråd Dagfinn Høybråtens kontor får Økonomisk Rapport opplyst at helseministeren ikke uttaler seg om lønnsspørsmål.