Langemyhr avbryter ferie i Hellas

Publisert: 31. mai 2008 kl 11.21
Oppdatert: 2. juni 2008 kl 09.22
Saken får politisk etterspill. Bystyrepolitiker Erling Folkvord (Rødt) sier at kontrollrutinene i Oslo kommune åpenbart ikke har fungert. Partiet krever at byråd Merete Agerbak-Jensen (H) i Oslo og ledelsen i Omsorgsbygg forklarer seg om Langemyhr-saken for bystyrets helse- og sosialkomité onsdag neste uke.
- Hvordan har det vært mulig for Oslo kommune å betale Langemyhr for arbeid på over 20 millioner kroner når mange av hans folk ikke engang var til stede under byggearbeidet på Økern sykehjem? spør Folkvord.
Langemyhr sier til NRK at anklagene om grovt bedrageri er det verste han har opplevd i sitt yrkesliv. Nå vil han komme hjem fra Hellas så fort som mulig for å ha et møte med politiet.

Aksjonerte
Fredag ble det varetektsfengsling for tre av de fire som er pågrepet og siktet. Den fjerde ble løslatt. De fire er siktet for bedrageri og forsøk på bedrageri av Oslo kommune for til sammen 28 millioner kroner.
Blant de varetektsfengslede er en 31 år gammel polsk kvinne som jobbet på Langemyhrs kontor. Hun nekter straffskyld, og stiller seg helt uforstående til siktelsen om medvirkning til bedrageri, opplyser hennes forsvarer, advokat Aase Kathrine Sigmond.
Kvinnen skal etter siktelsen ha trikset med timelister. De fire ble pågrepet under en aksjon mot Langemyhrs selskap i Tønsberg torsdag.
- Langemyhr syns jo dette er dramatisk, og stiller seg uforstående til det hele, sier hans advokat John Gulbrandsen i advokatfirmaet Wiersholm til NTB.

Tidligere ansatte
Grundig timelistekontroll og dybdeintervjuer med tidligere ansatte som nå er i Polen, avslørte overfaktureringen for byggearbeidene ved Økern sykehjem.
Anmeldelsen mot byggefirmaet kommer etter at granskingsavdelingen i PricewaterhouseCoopers (PWC) og byggebransjens kompetansesenter OPAK leverte en knusende rapport om entreprenørens byggeprosjekt for Oslo kommune.
- Jeg ser svært alvorlig på de forholdene som er avdekket. Det er snakk om avansert svindel, sier byråd Agerbak-Jensen.

Saken fortsetter under annonsen

Oslo kommunes gjennomgang av saken gir ikke grunnlag for å tro at Langemyhr hadde hjelpere på innsiden i Oslo kommune, opplyser styreleder Stig L. Bech i Omsorgsbygg.
- Det er viktig å få påpekt dette, særlig av hensyn til de ansatte i Oslo kommune som lett kan få mistanke rettet mot seg når en så alvorlig sak avdekkes, sier Bech til NTB.
Verken Langemyhr eller hans advokat har fått innsyn i PWC-rapporten som Oslo kommune bygger sin anmeldelse på. Av hensyn til etterforskningen i saken vil kommunen foreløpig ikke frigjøre rapporten.

(©NTB)