Kvinner mer maktglade enn menn

Publisert: 10. desember 2009 kl 14.40
Oppdatert: 15. desember 2009 kl 14.06

Den landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse PAMA, utført av Respons Analyse for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice, er foretatt blant over 1100 bedriftsledere og 1300 ansatte i Norge. 45 prosent av norske ledere mener de har drømmejobben, mener kun 30 prosent av ansatte det samme. Ansatte under 35 år er minst fornøyde; i denne gruppen har kun 20 prosent drømmejobben. Like mange ønsker seg en lederstilling og like mange er lei jobben sin.

- Mange unge befinner seg i en "prøve og feile-fase" hvor de shopper litt rundt på arbeidsmarkedet før de finner sin karriereidentitet. Derfor er det naturlig at mange ennå ikke har funnet drømmejobben. Samtidig er jeg overrasket over at ikke flere, både ansatte og ledere, mener de har drømmejobben. Med tanke på hvor mye tid som brukes på jobben burde tallet ideelt sett vært høyere. Å trives på arbeidsplassen er essensielt for livskvaliteten, sier Per Bergerud, administrerende direktør i Proffice.

Makt og tittel

Undersøkelsen viser at både kvinner og menn mener at det må være en fornuftig balanse mellom jobb og privatliv. Dessuten mener ni av ti at høy lønn er viktig. Mens mannlige ledere er opptatt av at bedriften de jobber i er anerkjent, er kvinnelige til gjengjeld mer opptatt av makt og tittel. Dette gjelder ikke bare kvinnelige ledere, men også kvinnelige ansatte.

- At flere kvinner enn menn svarer at de er opptatte av ansvar, makt og en anerkjent tittel kan være fordi de opplever at dette er virkemidler som gir dem ekstra tyngde og respekt utad. Selv om det ikke burde være sånn har nok mange menn større selvtillit i arbeidslivet enn kvinner, i alle fall i en del yrker, i makt av å være nettopp menn. For dem er det kanskje viktigere å oppnå status i form av å jobbe i en anerkjent bedrift, sier Bergerud.

Saken fortsetter under annonsen