Kvinneoverraskelse i Orkla
Ronæss, som leder Orklas aksjonærservice, har også merket seg at tallene viser at Orklas kvinnelige aksjonærer gjennomsnittlig har flere aksjer enn de mannlige aksjonærene.
- Spennende. Vi har alltid ønsket å fremstå som et folkeaksjeselskap, sier hun.
Det får Tollefsen til å lyse opp i den fra før lyse foajeen foran Orklas styrerom.
- Du er den eneste jeg har hørt som tør ta ordet folkeaksje i din munn, ler han, og legger til at mange bedrifter har valgt å kjøpe ut aksjonærer som har sittet med for få aksjer. Jeg er veldig opptatt av bredt, folkelig eierskap. Det var derfor jeg begynte i AksjeNorge, sier Tollefsen.
- Vi tror på bredt eierskap og engasjement, repliserer Ronæss.
Hun tilføyer at Orklas produkter er allemannseie. Derfor ønsker selskapet også at flest mulig skal følge Orkla og bli interessert i bedriften også gjennom aksjeinnehav. Hun oppfordrer aksjonærene til å benytte Orklas investortjenester på internett slik at de ikke behøver informasjon på papir.
Tollefsen nikker og tilføyer at et annet selskap, Mamut, tilbød leverandører og andre interessenter å kjøpe to børsposter hver. Hensikten var at de skulle bygge relasjoner til bedriften via aksjene.
Han tilføyer at årsberetningene er blitt mer interessante enn tidligere fordi de er blitt et dokument over mangfoldigheten i et selskap og selskapets strategi. Tollefsen synes det er et paradoks at viljen til å sende ut årsberetning til mange faller når dokumentet blir bedre. Årsrapporter tilgjengelig på internett vil bedre denne kontakten vesentlig, tror han. Det er viktig for aksjonærdemokratiet.
- Har Orkla gjort noe for å få en kvinneprofil?
- Det hadde ikke gjort noe om kvinneandelen var 50 prosent, men vi har ikke gjort noe spesielt for å få kvinnelige aksjonærer. Jeg er imidlertid overbevist om at kvinnene blir mer aktive når det gjelder aksjer. Flere kvinner styrer egne verdier enn før, sier Ronæss.
- Ja, sier Tollefsen, - kvinner er mer opptatt enn menn av langsiktig sparing og i å delta i verdiskapning. Derfor er det så mange kvinnelige aksjonærer i Orkla, som tenker langsiktig, akkurat som svenske Ericsson, som har nesten en million privatpersoner som aksjonærer.
- Det er ingen tvil om at langsiktig verdiskapning er god aksjonærpolitikk, sier Ronæss.
Hun forteller at Orkla er nøye med å vise sin historikk. Selskapet er et resultat av mange sammenslåinger, og en person i en tidligere, selvstendig bedrift som nå bare en del av Orkla skal kunne kjenne seg igjen.
Tollefsen tilføyer at han tror det har hjulpet på Orklas kvinnetekke at selskapet i tillegg til sine merkevarer har hatt en profilert leder som Jens P. Heyerdahl jr. Han legger til at Orklas høye gjennomsnittsalder på sine aksjonærer er en utfordring for selskapet fordi det bør få flere yngre aksjonærer. Problemet er at de er mer opptatt av moderne bransjer enn av tradisjonell industri. Ronæss tror imidlertid ikke at unge investorer tenker tradisjonell industri om Orkla fordi de forbinder selskapet med dets merkevarer. Mange ser til og med på det som en mediebedrift.
Ronæss mener at kvinneandelen i aksjemarkedet vil bli større hvis politiske tiltak gjør det mer aktuelt med privat pensjonssparing. Hun sier at Orkla bør tenke mer på kvinnene som uutnyttete ressurser fordi de er i ferd med å få mer selvstendig håndtering av egen kapital. Hun tilføyer at selskapet jobber aktivt for å flere kvinner i styret og at de nå har fått den første kvinnen inn i konsernledelsen. Det er Nidar-sjefen Bente Brevik.
- Det bør være et incitament for valgkomiteen for styret at norske kvinner har sagt at Orkla er ok, sier Tollefsen.
Han mener at informasjonen fra Orkla til aksjonærer bør gjenspeile at selskapet har en stor kvinneandel. Kvinner er opptatt av andre ting enn menn, blant annet miljøvern og selskapenes sosiale ansvar (CSR). Han sier det må være interessant for et selskap å observere at de har så stort innslag av kvinnelige eiere uten å vite det.
- Vi har alltid vært klar over at vi har mange kvinnelige aksjonærer. Vi har sett på generalforsamlingene at det ikke har vært en påfallende dominans av menn, sier Ronæss.
Hun oppfordrer kvinner til å bli aksjeeiere generelt, ikke nødvendigvis i Orkla.