Kvinnene i for lave posisjoner

Publisert: 1. juli 2002 kl 13.33
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Økonomisk Rapport markerer den internasjonale kvinnedagen med å presentere den rykende ferske oversikten over de ti mektigste kvinnene i norsk næringsliv. Listen er et resultat av omfattende research. Vi har kartlagt styrerom og toppledelse i samtlige børsnoterte aksjeselskaper, og også scannet de største ikke børs-noterte selskapene. Vi har i tillegg utfordret ledende hodejegere til å spille inn sine sterkeste navn.

I 1999 gjorde vi en tilsvarende kartlegging av næringslivets mektigste kvinner, og presenterte 200 sterke navn. Disse er vurdert også i årets undersøkelse. Flere av de topprangerte kvinnene har falt nedover på maktbarometeret i årets undersøkelse.

Resultatet er blitt en omfattende kandidatliste som talte mer enn 400 aktuelle kandidater, som alle er vurdert, for så å lage en shortliste over de sterkeste kandidatene.

Økonomisk Rapports maktjury tillot seg et lite sukk etter endt dyst:

- Vi skulle gjerne ha sett flere kvinner i mer sentrale posisjoner. Det er ganske fortvilet at de ikke er flere klare nummer 1-kvinner i norsk næringsliv. Kandidatene er av høy kvalitet, men de sitter i for lave posisjoner, erklærer juryen.

Maktkåring tar utgangspunkt i «Corporate Power». For å komme i betraktning må du ha innflytelse/makt til å styre samfunnsutviklingen gjennom posisjon i næringslivet. Kandidatene må påvirke/kunne bestemme over penger som flyttes.

Det er ikke tilstrekkelig å ha en sentral posisjon, og eventuelt ha flust med egne penger. Du må ha vilje til å søke makt, og bruke din potensielle innflytelse. Og du må kunne bestemme også over andres penger.

Saken fortsetter under annonsen

Når rederarvingen Anette Olsen faller helt igjennom, skyldes det at hennes innflytelse stort sett er begrenset til Fred. Olsen-sfæren der pappa Fred. fortsatt holder i tømmene. Anette Olsen har ikke benyttet sin plattform til å skaffe seg innflytelse utenfor Olsen-sfæren, og det kan synes som om farens hjerne til tider tenker yngre tanker enn datterens.

Det følger av vår skarpe business-profil at vi ikke har vurdert foreningsmakt, indirekte makt og korporativ makt. Det faller dermed utenfor vår maktundersøkelse. Det utelukker blant andre LO-leder Gerd-Liv Valla, Rederiforbundets Marianne Lie og også statsråder og politikere for øvrig.

Etter noen innledende runder, utkrystalliserte det seg tre navn, som kjempet om de tre øverste plassene. Og her ble det påpekt klare forskjeller på maktprofilene. Det er tre ulike profesjoner som kjempet om topplasseringen, en siviløkonom, en jurist og en sivilingeniør. De tre har sine posisjoner i vidt forskjellige bransjer: Finans, Telekom og Media/detaljhandel. Og de representerer tre veldig forskjellige personligheter.

Gullkampen sto mellom Gunn Wærsted, Ingvild Myhre og Anne Carine Tanum. Juryen tok seg god tid til å gjennomgå kandidatenes maktbase, og samlet seg til slutt om Gunn Wærsted som Næringslivets mektigste kvinne. Men ikke uten å understreke følgende faktum: Hun har ennå ikke fått målt sine krefter i sin nye toppstilling som adm. direktør i Sparebank 1 Gruppen. For å befeste sin maktposisjon, må hun vise at hun evner å slåss mot vindmøller.

Juryen konstaterer at det er få kvinner som har erobret maktposisjonene innenfor media- og forlagsverdenen, teknologi- og telekom-selskapene og reiseliv.


Maktdimensjoner

Saken fortsetter under annonsen

Makt har flere dimensjoner. Dette er hovedkriteriene som juryen arbeidet etter:

  • Formell posisjon i en bedrift.
  • Styreverv i sentrale virksomheter. Eventuelt andre nettverksposisjoner.
  • Bransje. Enkelt bransjer er viktigere for samfunnsutviklingen enn andre. Eks. media, farmasi og telekom.
  • Tendens. En vurdering av kandidatens maktpotensial. På vei opp, eller i ferd med å gå ut på dato?
  • Egne penger som brukes aktivt til å utvikle business.
  • Opinionsmakt.

ØRs maktjury

Økonomisk Rapport satte ned en egen fagjury for å kåre Norges 10 mektigste businessdamer:

Harald Norvik er tidligere konsernsjef i Statoil, og i dag profesjonell styrearbeider. Han er blant mye annet styreleder både i TV2 og Oslo Børs.

Grete Faremoer konserndirektør i Storebrand ASA, og ble av Økonomisk Rapport kåret til Næringslivets mektigste kvinen i 1999.

Saken fortsetter under annonsen

Marit Hoel er dr. philos ved Institutt for Samfunnsforskning, og gjennomførte i fjor en kartlegging av Norges 240 største selskaper for å vurdere selskapenes innsats for å rekruttere kvinner inn i styre og ledelse. Hoel gjennomførte undersøkelsen på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet.

Jens Petter Heyerdahl er managing partner i ISCO Group, et av Norges ledende executive search-firmaer (hodejegere).

Aud Austbø Pettersen er partner i SIMS Norge AS, og har lang fartstid som hodejeger i norsk næringsliv.