Kvinnelige toppledere jobber mindre enn menn
Ferske tall fra Danmarks Statistikk over gjennomsnittlige arbeidstider for danske toppledere i 2006 viser at danske, kvinnelige toppledere brukte 33,6 av ukens timer på jobb, drøyt fire timer mindre i uken enn en normal arbeidsuke. Til sammenligning valgte deres mannlige kolleger å jobbe 40,4 timer.
Dette er effektiv arbeidstid, altså tiden lederne faktisk jobbet. Tallene ligger imidlertid også lavere enn gjennomsnittet for hvor lenge personen var ment å jobbe. Her oppga de samme kvinnene 40,1 timer, og mennene 45,6 timer.
Samtidig er det slik at ledere på toppnivå jobber mer enn sine kollegaer på mellom- og lavt nivå. Mens kvinner helt i toppen jobber 28,6 timer, oppgir kvinner på det laveste ledernivået at de kun jobber 24,5 timer. Til sammenligning oppgir deres mannlige kollegaer at de jobber hhv 33,6 og 31,2 timer.
- Mer effektive
Avdelingssjef Trine Thorning ved Ledernes Hovedorganisasjons hovedkontor i København tror kvinnene prioriterer i forhold til en streng timeplan, men at de tar igjen i effektivitet.
- De jobber færre timer, men organiserer dagen slik fordi de vet de må hjem til barna, ettersom de fleste menn ikke tar den oppgaven, sier hun.
Hun tror likevel ikke et lavere antall timer betyr at kvinnene gjør en dårligere jobb.
Norge
Også i Norge jobber kvinnelige toppledere mindre enn menn. Ifølge den norske undersøkelsen «Sjef og kvinne», utført av forsker og siviløkonom Irmelin Drake, oppga kvinnelige toppledere at de jobbet 49 timer i uken, mens de mannlige oppga 52,5 timer.
Inkluderes ledere fra alle nivåer, havner kvinnene på 44 timer, mens mennene tilbringer 48 ukentlige timer på jobb.
Drake tror forskjellen dreier seg om verdier. Kvinner gjør i større grad enn menn verdivalg når de prioriterer i livet, både i forhold til jobb og hjemmeliv. AFFs lederundersøkelse viste at det ikke var noen sammenheng mellom antallet timer lederne jobbet og hvor effektive de var.