Kvinnebasen er etterspurt
Kvinnebasen, den landsdekkende internettbaserte kompetansedatabasen for kvinner har fått et voldsomt oppsving etter Regjeringens vedtak om kjønnskvotering i styrene. Internettsidene til Kvinnebasen ble i månedene mars, april og mai i år besøkt av opp mot 4500 personer i måneden, mot i underkant av 2000 i gjennomsnitt.
Etter utspillet fra næringsminister Ansgar Gabrielsen, har Kvinnebasen også opplevd en formidabel nyregistrering. Databasen teller nå 3132 kvinner som er aktuelle for ledende stillinger og styreverv i offentlig og privat sektor. Bare siden i oktober i fjor har databasen fått nesten 1000 nye kvinnenavn. I mars, april og mai i år har totalt 589 kvinner registrert seg i basen.
Besøkene i databasen steg fra rundt 500 uken før utspillet om kvotering til 1200 besøk uken etterpå.
- Jeg tror nok mange kvinner følte seg provoserte av enkelte av næringslivets dinosaurer og deres uttalelser. Kanskje Kvinnebasen ble et slags 8. mars-tog for kvinner med ambisjoner som har lyst på lederoppgaver, sier prosjektleder Lene Nilsen ved Kvinnebasen.
ETTERTRAKTET
Statsråd Laila Dåvøy avviser bestemt påstandene om at det ikke finnes kvinner som er dyktige og erfarne nok til å konkurrere med menn om styrevervene. En oversikt viser at 56 prosent av kandidatene har styreerfaring, 77 prosent har ledererfaring og 48 prosent har begge deler. Tallene over hva
slags formell kompetanse kvinnene i databasen besitter viser: 563 kvinner med økonomiutdanning (siviløkonom, diplomøkonom etc.), 279 cand.polit., 104 ingeniører, 193 sivilingeniører og 134 cand.jur. Alle disse er utdanninger som er ettertraktet i styreverv.
- Vi får stadig henvendelser fra kvinner som lurer på hvor de kan markere seg i tillegg til å være registrert i Kvinnebasen. Mange kvinner er også blitt mer oppmerksomme på å komme inn i de mannlige nettverkene hvor viktige avgjørelser blir tatt, sier Lene Nilsen.
En brukerundersøkelse blant kandidatene i Kvinnebasen i oktober i fjor viser at 20 prosent av kvinnene i databasen hadde fått minst én henvendelse. Hvis man la sammen alle henvendelsene fordelt på antall kandidater, var denne prosenten oppe i 40 prosent. Året før var andelen 15 prosent.
- Næringslivet har ikke vært flinke til å bruke databasen. Med trusselen som kvoteringen representerer, regner vi med at flere og flere vil bruke oss, sier prosjektlederen.
Truer med kvotering i Sverige
Kvinner sliter med å få plass i svenske styrer. Likestillingsminister Margareta Winberg gir selskapene to år på seg for å gjøre noe med den manglende rekrutteringen av kvinner, og hun truer med kvotering.
Den årlige rapporten «Styrelse og revisorer» fra SIS Ägerservice viser at bare 6,1 prosent av styremedlemmene i de svenske børsnoterte selskapene er kvinner. 13 av børsens 30 største selskaper, målt etter markedsverdi, er fullstendig uten kvinnelige styremedlemmer, skriver Dagens Industri.
Selv om andelen kvinner i styrene har vokst fra 3,3 prosent i 1994, så er Winberg misfornøyd:
- Det nytter ikke lenger for næringslivet å prate om at det skal komme inn flere kvinner på toppen. Nå må det skje noe i virkeligheten også. Tiden er inne for å lete andre steder enn i herreklubber. Det er åpenbart at næringslivslederne ikke mener alvor når de sier at de vil ha flere kvinner inn i sine styrer, ellers ville det jo ha skjedd noe, sier Margareta Winberg. Bare fire nye kvinner ble valgt i styrene i de svenske børsnoterte selskapene i år.