Kutter i feriebudsjettet

Publisert: 21. mai 2010 kl 16.18
Oppdatert: 26. mai 2010 kl 10.17

Hver fjerde nordmann vil bruke mindre penger på sommerferien enn i fjor, viser en ny undersøkelse.

56 prosent vil bruke like mye som i fjor, mens bare 18 prosent vil øke feriebudsjettet, viser undersøkelsen som analysebyrået Sentio har gjort for Fokus Bank.

- Folk ser ut til å være forsiktige med pengene sine. Selv om frykten som preget mange under finanskrisen begynner å slippe taket, er det ingen overdreven løssluppenhet å spore i disse tallene, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Dette bruker de

Tre av ti sier de vil bruke mellom 10 000 og 25 000 kroner på årets sommerferie. Bare 18 prosent vil brenne av enda større beløp.

Fjerdeparten av de spurte vil bruke mellom 5000 og 10 000 kroner, og like mange vil spandere mindre enn 5000 kroner.

- Selv om sommerferien er årets høydepunkt for mange, er det ikke nødvendigvis sammenheng mellom feriefølelse og pengebruk. Det er ikke budsjettet som avgjør om ferien skal bli bra eller ikke, sier Brøske.

Saken fortsetter under annonsen

Blir i Norge

Hele seks av ti planlegger å tilbringe hoveddelen av ferien i Norge.

- Det stemmer godt med våre prognoser. Også i fjor var det flere enn vanlig som tok ferien her hjemme. Noen tenker kanskje på lommeboka, men i år kan det jo også tenkes at en del er redd for å bli sittende askefast, sier Audun Pettersen, avdelingsleder for reiseliv i Innovasjon Norge.

Også værutsiktene betyr mye når folk planlegger ferien.

- Fint sommervær betyr at flere blir hjemme i Norge, sier Audun Pettersen.

En feriereise innenlands varer i gjennomsnitt i fire dager, ifølge tall fra Innovasjon Norge. En gjennomsnittlig utenlandsferie varer dobbelt så lenge.

På vei opp

Saken fortsetter under annonsen

At mange planlegger ferie innenlands, merkes også godt på norske turiststeder.

- Hos oss har andelen norske gjester økt noe de siste to årene og ligger nå på rundt 70 prosent, sier administrerende direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort.

Antall bestillinger for sommeren er høyere på Beitostølen enn på samme tid ifjor.

- Belegget ser ut til å bli høyere i både juni og august. Juli er alltid mer vanskelig å forutsi. Det er en måned da mange er på reise uten helt fastlagt plan fra dag til dag. Ofte bestemmer de seg for overnattingssted veldig kort tid i forveien, sier Atle Hovi.