Kunstsuksess på nettet

Publisert: 10. november 2003 kl 14.39
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

fineArt er en av landets ledende aktører innenfor salg og distribusjon av kunst. Med over 110.000 registrerte norske medlemmer og 500-1.000 kunstverk til salgs til enhver tid, skiller fineArt seg vesentlig fra sine konkurrenter. Hver måned er det ca 500.000 besøkende i selskapets nettgalleri. I hovedsak er det grafikk som selges hos fineArt, men det omsettes også oljemalerier og skulpturer. Selskapets undersøkelser indikerte at kunst, og spesielt grafikk egnet seg meget godt til nettsalg.

- Våre analyser av bransjen avdekket at det var en umoden bransje, med mange små aktører, hvor det var muligheter til å ta en ledende posisjon om man foretok de rette grep. Videre så jeg klart, etter å ha forsøkt utallige produktsegmenter blant annet i yaTack.no at kunst er godt egnet «Internett-produkt». Det er ett typisk «ikke ta og føle på produkt» som for eksempel klær, sko etc. Man får ett godt inntrykk av produktet på monitoren, sier daglig leder i fineArt AS, Rolf Stavnem.

ETABLERT FOR TO ÅR SIDEN

finArt ble etablert i august 2001 og har på disse to årene etablert seg som den største aktøren innen salg av grafikk i Norge. Selskapet fokuserer kun på nettsalg og har etablert seg med en omsetning på mellom en og to millioner kroner i måneden, avhengig av sesongvariasjoner.

- fineArt ser svært optimistisk på julehandelen 2003. Tradisjonelt har det vært flest menn som har handlet på nett, men de siste seks månedene ser vi at kvinner kommer stormende. Per i dag utgjør andelen kvinner hos fineArt i underkant av 30 prosent, men denne andelen er sterkt voksende, sier Stavnem.

fineArt samarbeider også med agenter i Frankrike og USA som gjør at nettgalleriet kan selge verk av internasjonale kunstnere. fineArt har blant landets største bredde av kunstnere og stilarter. På nettgalleriet selges verk av unge ukjente kunstnere kombinert med mer velkjente kunstnere som Nerdrum, Widerberg, Weidemann og lignende. fineArt selger kunst til privatpersoner så vel som bedrifter, organisasjoner og kunstforeninger. Som følge av stort volum kan fineArt tilby markedets beste priser på grafikk.

I 2002 omsatte selskapet kunst for rundt 13 millioner kroner. Inneværende år satser selskapet på en omsetning på 15-20 millioner og 25 millioner i 2004. Hovedfokus er grafikk i prisklassen 3-15.000 kroner, men også kunst i dyrere prisklasser er å finne på nettgalleriet.

Saken fortsetter under annonsen

Som kunde hos fineArt finner man et mer enn gjennomsnittlig kunstutvalg, man kan by på auksjon eller handle til fast pris, og man kan bruke all den tid man trenger. I tillegg er det gode muligheter til å lese om teknikker eller sette seg inn i den enkelte kunstner.

Rolf Stavnem tror de fleste nordmenn er opptatt av hjemmene sine og mener kunst er blitt mer trendy.

- fineArt treffer mange kunder som aldri ville gått inn i et galleri. Vi har åpent 24 timer i døgnet 365 dager i året, så tilgjengeligheten kan ikke bli bedre. Hos fineArt kan man i fred og ro se på bilder og sette seg inn i teknikker, gjerne sammen med samboeren. Videre har vi ved å selge på nett fått mange mannlige kunder, som man kanskje ikke hadde truffet andre steder. Pris er en annen faktor. Vi har høyt volum og ingen i Norge slår fineArt på priser, forteller Stavnem.

NETTGALLERI FOR ALLE

Stavnem mener at det spesielle med fineArt er stor bredde, best på pris, tilgjengelighet døgnet rundt hele året, auksjon og rask levering.

- Vi har mange faste kunder som er fornøyd med produktet. Vi bygger en nettside for alle kunstinteresserte i Norge. Det er også viktig for Internett-selskaper å ha god logistikk, og fineArt har en gjennomsnittlig leveringstid på 2,11 dager. fineArt har også med hell kombinert auksjon og galleri (fast pris) på nett, sier han.