Kundeskryt for SAP

Publisert: 1. oktober 2003 kl 11.38
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

For 15 år siden kostet innføringen av et SAP-system fire til fem ganger så mye som programvaren. I dag koster det fra like mye til dobbelt så mye. Tidshorisonten er redusert fra tre år til seks eller ni måneder.

- Lavere risiko og sterk grad av involvering fra kundene er kritiske suksessfaktorer for bransjen. Rask implementering gir lav risiko, sier viseadministrerende direktør Øystein Rød.

Selskapet er uten tvil verdensledende når det gjelder intern og ekstern integrasjon av forretningskritiske it-systemer, hevder en ekspert.

Dobbelt så store

SAP er verdens største leverandør av programvare for forretningsdrift (ERP). Selskapet tilbyr programvare for økonomi, finans og regnskap, kundebehandling (CRM), logistikk, og personal, sikkerhet og miljø.

- Vi pleier og si at vi er dobbelt så store som våre største konkurrenter til sammen, sier Rød.

De er CA, Siebel, Oracle, J.D Edwards (People Soft) og Microsoft Navision internasjonalt. I tillegg kommer Intentia, IFS og Agresso i Norden.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi har 55 prosent av det globale markedet i forhold til våre fem største konkurrenter, sier Rød.

Partnere i Norge er IBM, Accenture, Cap Gemini Ernst & Young, Deloitte and Touch, Spring R5.

Ikke tapt noe

I Orkla-eide Stabburet hadde gamle forretningskritiske systemer gått ut på dato. Oppdatering var ikke lenger mulig. Deler av støtteapparatet hadde falt fra.

Fra selskapet tok beslutningen om å gå over til SAP-systemer gikk det ett år og ni måneder. Systemet var på føttene 1. januar i år. Skiftet har kostet bedriften minst 30 millioner kroner.

IT-direktør Christian Andreas Berg er såre fornøyd. Omleggingen skal gi uttelling.

- Så langt har vi ikke tapt en kasse i leveranser. Vi har heller ikke registrert tap i omsetningen eller belastning av kundeforhold, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Om omsetningen, resultatet, effektiviteten har økt etter omleggingen og kostnadene er blitt tilsvarende mindre skal måles. Det vil ta noe tid.

- Vi er fortsatt i en oppstartfase og har noe behov for konsulenthjelp, sier Berg. Lovnadene er der.

- En løsning som ikke gir høyere omsetning og forbedret resultat er ikke verdt noe, sier Rød i SAP.

Sist vinter implementerte Mills DA en SAP-løsning som dekker hele verdikjeden fra innkjøp, produksjon lager, logistikk og til økonomi og personal.

- Vi har fått den systemstøtten vi trenger for å kjøre alle prosesser på en god måte. Vi har dessuten fått en plattform for endring, kan være med på utviklingen og opprettholde konkurransekraften, sier forsyningsdirektør Morten Furuseth i Mills.

FMC Kongsberg Subsea har fått et stabilt ERP-system med SAP. Prosessansvarlig Trine Lunde sir at prosesser og funksjonalitet er integrert og blitt mer synlige. Kvalitetssikringen har blitt bedre.

Nå utvider selskapet sin SAP-løsning fra 1.500 ansatte på den vestlige halvkule til den ytterlige 2.500 ansatte i resten av verden.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi begynte i det små. Det er blitt oppfattet som så vellykket at vi nå ruller ut globalt. Alternativer har egentlig aldri blitt vurdert, sier hun.

Selskapet, som arbeider med undervannsinstallasjoner har hatt SAP siden 1998. De skal også utvide med en portalløsning for ansatte, kunder og leverandører.

Fra stort til smått

Tradisjonelt har SAP gått mot store selskaper og offentlig forvaltning- med omsetning fra en milliard kroner og oppover.

De siste årene har det nordiske markedet stagnert, men SAP har vokst på konkurrentenes bekostning - fra en markedsandel på 38 prosent i andre kvartal 2000 til 66 prosent i andre kvartal i år.

I år lanserte de en «plug and play»-løsning for småbedrifter. I løpet av drøyt to år skal småbedriftene stå for rundt tyve prosent av selskapets norske omsetning på rundt 280 millioner kroner.

Omleggingen er blitt karakterisert som «skivebom». De skal ha langt igjen før de «skjønner forskjell på å selge til Norsk Hydro og til kjøpmannen på hjørnet».

Saken fortsetter under annonsen

SAP har ingen intensjon om å vinne det nye og ukjente markedet med ett slag.

-Vi introduserer tilbudet under kontroll. Det blir ingen kommersiell markedsføring før vi har sjekket ut fire piloter, sier Rød.

Utviklingen har gått fra få store totalleveranser, til mange mindre og oppdelte komponentløsninger. Stabburet-avtalen er et sted midt i mellom.

- Vi har i første omgang valgt programmer som styrer vare- og pengestrøm - som logistikk, økonomi og regnskap og planlegging av produksjon, sier Berg.

Det Orkla-eide selskapet har valgt å beholde sine verktøy for kundebehandling, og har ikke bestemt seg for om disse skal skiftes ut.

Gradvis utrulling

Et klassisk SAP-prosjekt begynner med en analyse, fortsetter i en prosjektutforming og ender med utrulling og gevinstmåling. Så glir det over i drift, vedlikehold, tilpasninger og oppgraderinger.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen prosjekter er for små til at de ikke krever nøye gjennomgang knyttet til effektivitetsforbedringer, kostnadsreduksjoner og omsetningsøkning.

- Et kundebehandlingssystem uten mål om økt omsetning er ikke bra, sier Rød.

Utrullingen av prosjektet gikk tradisjonelt i et stort, men ofte langdrygt jafs. Nå er det mer vanlig med en gradvis utrulling fra avdeling til avdeling.

En rask utrulling krever som regel for mye av organisasjonen. Det er ofte bedre med stein på stein, hvor bedriftens egne ansatte er med hele veien.

- Det butter ofte med opplæringen, som alltid er en utfordring. Behovet for opplæring undervurderes. Kundene setter ofte av for lite penger til dette, sier Rød.

Må regne med småfeil

SAP kan levere en komplett løsning om det trengs. Rød forteller at det nå er mer vanlig med åpne og fleksible løsninger som kan tilpasses eksisterende programmer.

Stabburet er så langt fornøyde med sitt kundebehandlingssystem fra Lotus Notes, som er integrert mot de nye forretningssystemet fra SAP.

Bak Stabburets valg av SAP som leverandør lå en grundig forstudie, behovsanalyse og kravspesifikasjoner.

- Vi konkluderte med at SAP var mest formålstjenlig for oss, sier Berg.

Selskapet brukte SAP-konsulenter samtidig som de kjøpte inn kompetanse fra Lilleborg, Nidar og Sæthre i Orkla-sfæren.

- Det gikk ett år og ni måneder fra vi besluttet å gå inn for systemet, til alt var på plass, sier Berg.

Han har så langt ikke støtt på store problemer. Det er alltid mindre feil og småjusteringer fra skrivere som ikke virker til feilkjørte statistikker: Krusninger på et ellers trygt hav, mener han.

- Det må du alltid regne med når du innfører nye systemer. Det er rene tilpasningsproblemer, sier han.

- Er du fornøyd med håndteringen fra SAP?

- De har et hav av gode konsulenter som leverte prosjektet til avtalte kostnader, avtalt tid, treff på funksjonalitet og stor sikkerhet, sier han.

- Har du råd til andre som vurderer å anskaffe forretningssystemer?

-Sørg for at selskapet bygger opp kompetanse og at den blir liggende igjen i egen organisasjon etter at leverandøren har trukket seg ut, sier Berg.

Lytt til andre

Nøkkelpersoner i egen organisasjon må inn i prosjektet, som IT-, ordre- og økonomisjefer, og alle med operative ansvar. Implementering av nye forretningssystem er en betydelig belastning for løpende drift.

- Vi ga enkelte et annet og utvidet ansvar i en prosjektorganisasjonen. Det ble åpenbart noe mer å gjøre for noen av våre ansatte, sier Berg.

Viktigste suksessfaktor er at prosjektet er godt fundamentert i ledelsen, sier alle Økonomisk Rapport har snakket med.

- Da blir det ingen spørsmål i ettertid på hvorfor vi gjør det vi gjør. Dessuten bør det ikke være andre store og konkurrerende agendaer i prosjektperioden, sier Furuseth.

- Vi lyttet til alle gode råd, og fulgte rådene i motsetning til mange andre. Gå forsiktig ut og reduser omfanget til et naturlig minimum.

Det tjente vi godt på, sier han.

I fjor slo Mills seg sammen med Delikat. Begge har implementert SAP.

- Nytteverdien er fantastisk. Vi har fått et felles fundament med felles prosesser, sier han og karakteriserer SAP som bedriftens livsnerve.

Prisen er Furuseth ikke like fornøyd med. Den kunne gjerne vært lavere, men er godt innenfor akseptable nivåer.