Kulturbygging er Terje Venolds viktigste jobb

Publisert: 3. februar 2004 kl 09.43
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Han mener at man trenger så lang tid for å forstå særegenheter og drivkreftene i organisasjonen. Venold har til våren vært toppsjef i selskapet i 15 år. Før det hadde han åtte år bak seg i selskapet med øverste ansvar for økonomi og finans.

- Vi har tradisjon for å sitte lenge i Veidekke. Min forgjenger satt i 26 år, sier konsernsjefen.

Selskapet er 70 år, og har bare hatt tre toppledere i perioden. Et tilbakeblikk på økonomien de siste fem årene, viser at selskapet hadde bedre resultater enn gjennomsnittet av sine største konkurrenter i alle årene unntatt 2000. (Konkurrentene er PEAB, Skanska, NCC, AF Gruppen og MT Høigaard). Veidekke er markedsleder i Norge, nummer fire i Danmark og femte størst i Sverige. Sverige er blinket ut som vekstmarkedet for selskapet. Veidekke er det eneste ledende entreprenørselskap med base fra Norge. Venold bedyrer at selskapet aldri har vært i økonomisk krise.

- Vi har hele tiden vært i stand til å skape verdier, sier han.

KONTINUITET

Det er selvfølgelig ikke mulig å bruke en enkelt bedrift som bevis for at selskaper der lederne sitter lenge går bedre enn andre, men Venold fastslår at kontinuitet i lederskapet har vært avgjørende for Veidekkes utvikling. Veidekke har vært gjennom 60 oppkjøp og fusjoner de siste 20 årene. I Venolds tid i sjefsstolen har foretaket vokst fra 1500 til 6500 ansatte.

- Jeg har lært selskapet å kjenne litt etter litt. Nå kjenner jeg alle kroker i selskapet, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Veidekke er børsnotert. Mange ledere klager over at børsmarkedet tvinger dem til å være kortsiktig. De blir evaluert hvert kvartal. Venold synes ikke han er blitt presset over til kortsiktighet.

- Det blir en balanse. Vi må skape verdier for å realisere langsiktige mål. Vi tar ingen kortsiktige løsninger, sier han og tilføyer at han lytter til eierne. Han mener at han sikrer en åpen dialog med dem ved å sørge for at de får god informasjon. Veidekke har fått Finansanalytikerforeningens Stockmann-pris to ganger. Bedriften har et stabilt eierskap gjennom ansattes aksjer. En tredel av de ansatte eier 15 prosent av selskapet, 300 nøkkelmedarbeidere eier ti prosent. Det gjør at det også går ut over sparepengene deres hvis bedriften går dårlig. Selv har Venold Veidekke-aksjer til en verdi av fem millioner kroner.

VIKTIGSTE SJEFSOPPGAVE

På spørsmål om hva som er Veidekkes styrke, svarer Venold organisasjon og kulturen. Han mener at hans viktigste jobb som konsernsjef er å bygge en sterk bedriftskultur. Venold forteller at dette byggverket skjer gjennom åpenhet og ved å sørge for klart forståtte strategier og mål. Dessuten skal lederne være de beste rollemodellene. Selskapet er daglig involvert i 700 - 800 prosjekter i Skandinavia. Det har derfor en desentral beslutningsstruktur for at beslutningsprosessen skal bli effektiv.

- I en slik organisasjon er kulturen limstoffet, sier konsernsjefen.

På spørsmål om hva som her hemmeligheten ved å klare å holde seg så lenge på tronen, sier Venold umiddelbart: Ydmykhet.

- Jeg vet at det jeg har gjort kan jeg alltid gjøre bedre, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener det er viktig å bygge en organisasjon rundt seg som kan bidra til å utvikle selskapet.

- En leder må ha respekt og tillit. Jeg bruker en dag i uken på å være ute i organisasjonen og treffe folk, sier han.

Venold er 53 år. Når han blir 60, kan styret skifte ham ut ifølge en gjensidig avtale, som gir ham rett til å ta en annen stilling i selskapet.

- Ikke førtidspensjon?

- Nei. Jeg har ikke tenkt på å bli pensjonist når jeg passerer 60, sier mannen som i 1999 vant Økonomisk Rapport prestisjefulle pris som «Årets Leder»