Kronprinsen åpnet CO2-fangstanlegg

Publisert: 17. oktober 2008 kl 07.51
Oppdatert: 17. oktober 2008 kl 10.39
Aker Clean Carbon har utviklet et mobilt fangstanlegg, som selskapet mener er en milepæl på veien til å utvikle teknologi som reduserer utslipp av klimagasser.
Anlegget består av kompakte moduler og kan dermed enkelt transporteres på vei, på jernbane og til havs. Det kan lett kobles sammen og startes i løpet av noen dager.

Spesiell dag

- Dette er en spesiell dag for oss i Aker, sier Leif-Arne Langøy, konsernsjef og styreformann i Aker ASA. Han uttrykte glede over at kronprinsen ville være med på åpningen.
Aker Clean Carbon er eid av Aker ASA og Aker Solutions. Teknologien som er utviklet, bygger på mer enn 15 års erfaring i Aker med utvikling av karbonteknologi.
Selskapet har signert kontrakt med Gassnova om å gjennomføre tekniske forstudier for det planlagte CO2-fangstanlegget på Kårstø, og sikter seg inn mot fullskalaanlegg både på Mongstad og Kårstø.

Mange EU-planer

I EU-landene er det planer om bygging av 12 fangstanlegg innen 2015, og prislappen for anleggene vil være rundt 50 milliarder kroner. EU vil ferdigbehandle sitt støtteprogram i høst, og vedta det 16. desember.
Aker Clean Carbon har allerede prekvalifisert seg på det internasjonale markedet. Sammen med ScottishPower er selskapet med i konkurransen om bygging av det første store CO2-fangstanlegget for kullkraft i Storbritannia.
- Dette prosjektet er spesielt interessant for oss ettersom rensing av kullfyrte kraftverk vil utgjøre vårt klart største marked internasjonalt, sier Jan Roger Bjerkestrand, administrerende direktør i Aker Clean Carbon.

Saken fortsetter under annonsen

(©NTB)