Kronekurs er viktigere enn renter

Publisert: 28. september 2009 kl 10.34
Oppdatert: 28. september 2009 kl 10.36

Ekspertene spår at rentenivået i Norge vil ligge over 5,0 prosent ved neste årsskifte. For ett år siden lå renten på 2,5 prosent.

Mange norske bedrifter vil trolig få merke det økte rentepresset. NHO-økonom Tor Steigs viktigste råd til norske bedrifter i tider med høy rente er:

  • Sørg for å utnytte bruken av billig import i egen produksjon.
  • Sørg for å opprettholde lønnsomhet.
  • Vurder å flytte produksjon til andre steder.

Steig presiserer at dette er rene bedriftsøkonomiske råd. Følgene av dem kan naturlig nok få andre uønskede samfunnsmessige konsekvenser.

- En slik konsekvens kan bli økt innenlands forbruk av importerte varer. Noe som paradoksalt nok vil virke inflasjonsdrivende, sier Tor Steig i NHO.

Verre med valuta

Både Tor Steig og NHH-professor Thore Johnsen mener de økte rentene i seg selv ikke er det største problemet. De peker på at norske bedrifter har mye lavere belåningsgrad nå enn før.

Saken fortsetter under annonsen

- Kostnadene ved økte renter kan begrenses ved ulike finansielle instrumenter. Selv om det er litt sent å tenke på det nå, bemerker Johnsen.

De to økonomene er enige i at det er kronekursen man bør fokusere på. Selv små endringer i renten kan få betydelige konsekvenser for eksportbedrifter og eksportinntekter.

- Renteøkningene vi opplever nå, er ikke dramatiske. Men svingninger i kronekurs og dollarkurs kan få alvorlige følger, sier Johnsen.

Ifølge Tor Steig er det tjenestesektoren og fiskerinæringen som er mest utsatt.

- Det man i makroøkonomisk sammenheng frykter mest, er 70-tallstilstander hvor vi hadde en eksploderende inflasjon kombinert med dårlige tider. Men de siste tallene viser at det nå er mindre sannsynlighet for at dette vil skje, enn det var for halvannet år siden, sier Thore Johnsen.

Den største faren de to økonomi­ekspertene ser i forbindelse med rente­økningene, er at husholdningenes økonomi kjøles ned. Forbruket blir mindre. Og det vil naturligvis skape uheldige ringvirkninger i næringslivet.


Saken fortsetter under annonsen