Kritiserer Econ-rapport

Publisert: 11. mars 2009 kl 08.52
Oppdatert: 16. mars 2009 kl 00.00

I en ny rapport til Olje- og energidepartementet om kraftsituasjonen i Midt-Norge hevder Econ at det vil være nesten like dyrt å installere varmepumper som å bygge gasskraftverk med CO2-rensing på Midt- Norge.

Haltbrekken i Naturvernforbundet reagerer kraftig og mener Econ Pöyry trekker konklusjoner som krever magiske evner for å forstå.

- Det går Snåsamannen en høy gang. Hvordan greier Econ å komme fram til dette regnestykket? Makkverk, sier Haltbrekken til Dagens Næringsliv.

Et kraftverk med CO2-rensing også kjent som Stoltenbergs månelanding, kan ha en kostnad på 85 øre/kWh. Installere varmepumper i bolighus kan koste 75 øre/kWh følge Econ. Naturvernforbundet mener Econ glemmer å ta med besparelsen på strømregningen for forbruker og mener svaret er en totalgevinst for forbruker på 45 øre/kWh.

- Econ har klart det kunststykket å få det mest lønnsomme tiltaket ti å bli et av de dyreste, sier Haltbrekken.

Econ bestrider ikke Naturvernforbundets beregninger, men sier:

- Naturvernforbundet ser på regnestykket fra sluttbrukers side, mens vi har håndtert varmepumper som et kraftverk på linje med for eksempel vindmølle og vurderer hvilken produksjonsbesparelse tiltaket kan gi.

Saken fortsetter under annonsen