KrF vil kjøpe mer av Røkke

Publisert: 24. april 2009 kl 09.28
Oppdatert: 24. april 2009 kl 17.27

På Røkkes pressekonferanse onsdag, truet finansmannen med å selge deler av Aker Solutions til utlandet. Staten eier 12 prosent av aksjene i Aker Solutions, via sitt eierskap i morselskapet Aker Holding. Eierskapet i Aker Solutions er dermed bare indirekte.

I dagens Dagsavisen, ber KrFs Knut Aril Hareide staten vurdere å kjøpe seg opp direkte i Aker Solutions for å hindre at Røkke gjør alvor av sine trusler:

- Jeg tror han vurderer å selge ut, sier Hareide til avisa.

- Jeg sier ikke at vi skal, men staten bør vurdere å kjøpe seg opp i Aker Solutions for å få mer innflytelse, sier han.

Hareide får støtte av Ap-medlem og investor Ove Gusvik. Han mener staten bør kjøpe mellom fem og ti prosent i selskapet og kreve styreplass.

Statens styrerepresentant i Aker Systemet Berit Kjøll sitter i styret i Aker Holding. Det var Aker Solutions as som var kjøper i de omstridte transaksjonene, der har staten som eier i dag ingen representant i styret.

Spørsmålet der imidlertid om et kjøp i Aker Solutions lar seg gjøre.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg er 99,9 prosent sikker på at det vil utløse tilbudsplikt. Det betyr at dersom staten kjøper en eneste aksje i selskapet, må de kjøpe hele, sier Tore Bråthen, professor ved Handelshøyskolen BI. Ove Gusvik mener ikke tilbudsplikten utløses, om staten kjøper seg opp.