Krever full kontroll

Publisert: 27. juni 2002 kl 15.19
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Ja, det er jo en fest, sier Ola Mæle da han får spørsmål om hvordan det er å være fotballinvestor. Man får følelsen av at han ikke mener det helt alvorlig. Men når det kommer til stykket, er hans fotballinteresser (Vålerenga og Manchester United) faktisk litt alvor. Og litt moro.

Mæle er en av mange investorer som har tapt store summer på engasjementet i fotballen. Han gikk i 1996 inn i Vålerenga sammen med Øystein Stray Spetalen. Nå er han en av dem som er skjøvet ut av John Fredriksens «overtagelse» av klubben.

- Det var riktig at John F. tok over styringen av skuta, han ønsket jo det allerede i fjor. Selv har jeg ikke sett et papir fra klubben på over ett år, forteller han.

- Jeg kom inn i klubben etter en vanskelig periode. Jon H. Nordbrekken søkte etter investorer, og han visste at jeg og Øystein hadde noen dukater til overs. Jeg anså fotballaksjer som et «emerging marked», og selv om risikoen var tilnærmet total, var hovedsaken den glødende interessen for sporten.

NY MODELL

Denne lidenskapen for fotball er det som har drevet mange investorer til å spytte inn penger nærmest uten krav eller avkastning. Modellen Norges Fotballforbund (NFF) har valgt for toppfotballen i Norge, med atskilt klubb og AS, legger nemlig ikke opp til utstrakt kontroll med hva pengene investorene spytter inn blir brukt til. Dette mener Mæle bør endre seg raskt.

- Jeg har alltid sagt at NFFs system med deling mellom klubb og ASA er meget uheldig. Det fører til ineffektivitet og har en fordyrende effekt, til tider vet ikke den ene hånda hva den andre gjør. Man må komme seg over til at klubbene drives som rene AS’er så snart som mulig, sier Bik Bok-gründeren bestemt.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er jo helt naturlig at eierne ønsker styring med sine investeringer. Nå virker det heldigvis som om det ikke lenger er kontroversielt at investorene krever mer makt og får det. Alle ser at klubbene er totalt avhengige av dem, norsk fotball ville blitt satt ti år tilbake i tiden uten investorene, sier Mæle.

Med dagens pressede situasjon i europeisk fotball, hvor TV-selskapene ber på sine knær om å få overvurderte avtaler reforhandlet og klubbledere snakker om lønnstak som eneste veien å gå, er det ikke lett å trekke til seg nye investorer. I Norge har dessuten mangelen av budsjettbergende spillersalg satt mange klubber på pinebenken i forhold til Profflisensnemnda og aksjonærer, mens landslaget nå ikke er mer attraktivt enn at det viser seg vanskelig å få solgt TV-rettighetene til privatlandskamper. Det er mange tegn på at fotball ikke er så attraktivt lenger.

COMEBACK

Men Ola Mæle er ikke fremmed for et comeback som investor i Vålerenga.

- Jeg anser fremdeles Vålerenga som klubben med best potensial i Norge, kanskje sammen med Brann. Det er ikke mange andre med potensial til å dra 25.000 på lekteren i hver kamp, og med supportere fra Oslo øst er det ikke et problem at de er på rypejakt når det spilles cupfinale, spøker Mæle. Selv hadde han mulighet til å realisere en stor gevinst, da VIF-aksjen raskt skjøt i været fra noen få til rundt femti kroner, uten at det ble aktuelt. Kortsiktig gevinst var aldri målet med satsingen, hevder han.

- Vi hjalp klubben over fra en dugnadsfase til den profesjonelle driften som bare Rosenborg hadde. Vi fikk Valhall og vi fikk inn en rik onkel, men vi ble sittende på gjerdet og tapte alle pengene, men Vålerenga har uten tvil vært den morsomste aksjen for meg, mener Mæle

Bodø/Glimt har nylig forlatt modellen med separat klubb og ASA, og ble med det den tredje klubben i tippeligaen med «gammeldags» struktur. Også for andre klubber som sliter med mislykkede emisjoner, som Bryne, kan det være en løsning. Men med UEFAs nye klubblisens, som fra 2005 setter klare krav til profesjonelle klubber, kan det snart være duket for klubbene som rene AS’er.

Saken fortsetter under annonsen

De største aksjonærene i tippeligaen

  • Bodø/Glimt:
    Klubben har for en periode på tre år lagt ASA’ets arbeidsoppgaver til klubben og redusert administrasjonen, etter flere mislykkede emisjonsforsøk.
  • Brann:
    SK Brann 21,7%
    Storebrand 10,0%
    Vital (DnB) 8,5%
    TV2, Bjarne Rieber og Egil Austbø er også inne blant de ti største.
  • Bryne:
    Bryne FK 28,2%
    Ingebrigt Aarbakke 10,3%
    SR Bank 8,3%
    Klubben jobber for tiden med en emisjon.
  • Lillestrøm:
    Lillestrøm SK 41,3%
    Panorama Invest (Trond Havdahl) 13,7%
  • Lyn:
    Atle Brynestad 90,1%
Saken fortsetter under annonsen
  • Molde:
    Wyndmore (Kjell Inge Røkke)
  • Moss:
    Moss FK 36%
    Moss Næringsinvestor 10%
    Jeløy Møbelforretning AS 5%
  • ODD Grenland:
    Odds Ballklubb 9%
    Stein Gøran Fredriksen 15%
    IF Pors 7%
  • Rosenborg BK:
    Klubben har ikke etablert et separat AS.
  • Sogndal IL:
    Klubben har ikke etablert et separat AS.
  • Stabæk:
    Stabæk Fotball 20%
    Kjell Ulrichsen 7,5%
    Skogan Gård (Kjell Ulrichsen) 7,5%
    Dinamo 6,2%
  • Start:
    Ernst Ravnaas - eier for øyeblikket alle aksjene i Nye Start AS, men de gamle aksjonærene kan komme inn i løpet av året, i tillegg til en mulig emisjon.
Saken fortsetter under annonsen
  • Viking:
    Viking FK 24,8%
    Rudolf Hodne 8,5%
    Verdipapirfondet Skagen Vekst 6,8%

  • Vålerenga:
    Bryggegata AS (John Fredriksen)