Krangel om innkjøpsregel

Publisert: 15. april 2008 kl 09.25
Oppdatert: 18. april 2008 kl 08.55
En tysk rettssak har gitt regjeringens bruk av anskaffelsesloven for å forhindre sosial dumping et skudd for baugen, skriver Dagens Næringsliv. Fra 1. mars er offentlige oppdragsgivere ansvarlige for at sine leverandører gir sine ansatte normale lønns- og arbeidsvilkår. Dette ble vedtatt mot protestene fra en samlet opposisjon, og nå mener NHO at dommen i den såkalte Rüffert-saken i Tyskland må få konsekvenser for den norske loven.

Den tyske delstaten Niedersachsen, som har lovfestet at det ved alle offentlige byggeoppdrag skal kreves at hoved- og underentreprenører skal betale tariffestet lønn, sa i 2003 opp kontrakten med et selskap som skulle bygge et nytt fengsel for delstaten da det kom fram at en polsk underleverandør ikke hadde gitt tariffestet lønn. Hovedentreprenøren gikk da konkurs og saksøkte delstaten.

EF-domstolen har nå fastslått at loven strider mot et direktiv som fastsetter prosedyrer for lønnskrav ved offentlige anskaffelser, og NHO i Norge hevder nå at den norske loven kan være i strid med EUs fire friheter for fri flyt av varer, kapital, personer og tjenester. Også Frp mener at regjeringen må trekke tilbake forskriften inntil det er avklart hvorvidt den strider med EU-lov.

Regjeringen står på sitt i saken.
- Dette kravet har vi innført nettopp fordi problemet med sosial dumping er så stort. En enkelt EU-dom som omhandler en spesiuell sak i en tysk delstat vil ikke endre dette, sier statssekretær Wenche Lynghom (SV) i Fornyingsdepartementet


Saken fortsetter under annonsen