Kraftig nedgang i våpeneksporten
Selv om våpeneksporten falt med drøyt 16 prosent, var det samlede resultatet fortsatt betydelig høyere enn for tre år siden. I 2007 var totalen enda en halv milliard lavere enn i 2010, men så fulgte to år med markant høyere eksport. Det kommer fram i den årlige oversikten Framtiden i våre hender setter opp over våpensalg fra Norge til utlandet.
– Norge er en våpenstormakt
Leder Arild Hermstad er langt fra fornøyd med Norges bidrag til det internasjonale våpenmarkedet, men øyner håp når han leser de ferske tallene.
– Det er bra at veksten i våpeneksporten har stanset, og vi håper dette er starten på en ny trend. Men Norge er fremdeles en stormakt i våpenproduksjon, og dette står i skarp kontrast til det politiske ønsket om å fremstå som en fredsnasjon, sier Hermstad til NTB.
Han legger for øvrig til at han mener Norge må kreve sluttbrukererklæring også fra NATO-landene når vi eksporterer norske våpen.
USA og Thailand
Vår desidert største våpenkunde er også vår største allierte i nettopp NATO, nemlig USA. Mens amerikanerne betalte hver åttende krone av det vi tjente på våpeneksport, kjøper supermakten i dag drøyt halvparten av det vi har å selge.
Det betyr også at våpenindustrien merker det godt dersom etterspørselen på den andre siden av Atlanteren faller. Over 70 prosent av nedgangen i 2010 skyldes at nettopp USA handlet norske våpen for 355 millioner kroner mindre enn året før.
I en periode hvor indre politisk uro ble møtt med våpen og maktbruk, har Thailand gjort et hopp på statistikken. I 2008 handlet det asiatiske kongedømmet våpen og ammunisjon fra norske produsenter for beskjedne 314.000 kroner. Året etter steg tallet til 7,9 millioner, og i fjor kjøpte de norske kuler og krutt for 11 millioner kroner.
UD med egen rapport
De siste ti årene har organisasjonen hentet inn tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og sett på hvor mye våpen, ammunisjon og deler som tolldeklareres for eksport. Utstyr som utveksles mellom norsk og utenlandsk forsvar som følge av militæravtaler, tolldeklareres ikke og er dermed ikke med i oversikten.
Utenriksdepartementet legger i en melding til Stortinget fram årlige tall som inkluderer reparasjon og tjenester. Disse tallene avviker fra SSB-tallene, men Framtiden i vår hender sier utviklingen i UDs tall har samsvart godt med tendensen i organisasjonens egen rapport i de ti årene den har blitt laget. (©NTB) (©NTB)